Zasądzone alimenty, ale nie spełniane w formie gotówkowej.

• Autor wątku Autor wątku Andrzej_43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzej_43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Od 2004 roku do października roku 2010 istniała separacja oraz zasądzone były, oczywiście, alimenty na rzecz dzieci. Separacja nie powstała jednak na skutek dysfunkcji rodziny ( były inne powody, ważne dla rodziny ). Tak naprawdę żyliśmy tak jak poprzednio, utrzymywałem całą rodzinę ( żona przez ten okres nie pracowała ) i nikt nie przejmował się "normalnym" płaceniem alimentów ani nawet o tym nie myślał. Niestety, obecnie jesteśmy na etapie rozwodu i żona stwierdziła, że będzie domagać się zaległych alimentów ( licząc okres przedawnienia - za 10 miesięcy ) i po prostu pójdzie do komornika. Pytanie : czy mogę się przed tym "wybronić" ? Jak wspomniałem, dowodów płatności alimentów nie ma i nigdy nie było; żona nie pracowała, ja utrzymywałem rodzinę; bez problemu mogę otrzymać potwierdzenie tego faktu chociażby ze strony rodziny i znajomych żony. Ponadto dysponuję bardzo szczegółowym zestawieniem ponoszonych wydatków oraz kwot przekazywanych żonie ( chociażby na zakupy, z reguły ich nie robiłem ) - zestawienie jest bardzo szczegółowe i obejmuje cały ten okres - takie moje hobby:( Dla niektórych wydatków zachowały się faktury / paragony. Przykre to jest, żona po prostu chce "wycisnąć" ze mnie, ile się da. Czy mam jakiekolwiek szanse ? Z góry przepraszam za długi wpis. Pozdrawiam wszystkich.

Powrót