Zasiedzenie działki i domu

• Autor wątku Autor wątku Andrzejtwardziel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Andrzejtwardziel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam mam taki problem.Mieszkam w domu już 39 lat w który wybudowała moja już nie żyjąca Babka ale dom jest samowolą budowalną a stoi na polu od prababki.Za dom podatek płaciła moja Babka a za pole nikt nie płacil bo to nie użytki tylko że papiery od pola posiada Kuzynka która je posiada ponieważ jest to wszystkow jednej księdze wieczystej i obawiam się czy ona nie może mi przejąć działki i sprzedać jej i moje pytanie .czy mogę to zasiedzieć razem z działką ? Oczywiście wiem że mogę dostać karę za dom.Bo niby słyszalem że starczy zameldowanie dwóch świadków którzy potwierdzą że w tym domu mieszkam tyle lat i o niego dbam no i podatki które sa płacone ? Pozdrawiam.

czy mogę to zasiedzieć razem z działką ?
To zależy czy od co najmniej 30 lat spełniasz przesłanki bycia samoistnym posiadaczem w złej wierze. Od ilu lat babka nie żyje? Czy babka była właścicielem gruntu, na którym stoi dom?

Bo niby słyszalem że starczy zameldowanie dwóch świadków którzy potwierdzą że w tym domu mieszkam tyle lat i o niego dbam no i podatki które sa płacone ?
To źle słyszałeś.

Ostatnia edycja:
Powrót