Zasiedzenie mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Mirek8d
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mirek8d

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! Wiem, że jest wiele tematów o tym samym ale myślę, że kazdy jest inny. Otóż :
Ojciec mojego teścia za życia darował jednemu z czterech synów całe gospodarstwo rolne wraz z zabudowaniami( nie było sporządzonego testamentu).. W budynku w którym mieszkał ojciec mojego teścia, mój teść, mieszka też ten syn , który otrzymał całe gospodarstwo. Wolą ojca mojego teścia było aby mój teść mógł spokojnie mieszkac w tym budynku do do śmierci. Teść mój mieszka w tym budynku nieprzerwanie już ponad 50 lat.Teraz po 12 latach po śmierci ojca, brat teścia ,który otrzymał całe gospodarstwo darował to swojej córce wraz z mężem a tenże nowy właściciel żąda pomniejszenia mieszkania mojego teścia o jeden pokój lub grozi nałożeniem czynszu za to mieszkanie. Czy mój teśc ma prawo do ustanowienia własności na ten lokal mieszkalny przez zasiedzenie?Bardzo proszę o jakies porady.

I jeszcze jedno- czy jest jakiś czas do kiedy można starać sie o zachowek po rodzicach?

W jaki sposób darował całe gospodarstwo? Kiedy to nastąpiło? Czy był sporządzony akt notarialny? Rozumiem, że syn, od chwili darowania gospodarstwa, cały czas tam mieszka.
A co z postępowaniem spadkowym? Czy była sprawa po śmierci Pana matki i ojca?

Witam! Gospodarstwo zostało przekazane aktem darowizny. Później był sporzadzony akt notarialny. W akcie tym nie ma wzmianki o woli ojca mojego teścia o tym, że ma prawo mieszkać tam do śmierci.Wszystko to działo sie za życia rodziców mojego teścia.Oboje bracia mieszkają pod tym adresem ponad 50 lat. Postępowania spadkowego nie było. A co jeśli chodzi o termin o zachowku?Po śmierci ojca mojego teścia minęło 12 lat.

Powrót