zasiedzenie

• Autor wątku Autor wątku benkak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

benkak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
W 1980 roku moja mama kuoiła nieruchomość niezabudowaną na podstawie spisanej w obecności swiadków umowy. Rozumem ze w świetle prawa nie ma ona żadnej wartości. Wiem także, ze żyją wnukowie, prawnukowie osoby do której należała działka. Czy w chwili obecnej mogą oni przerwać bieg zasiedzenia?

Spadkobiercy właściciela nie mogą przerwać biegu zasiedzenia ponieważ on już zakończył się w 2010 r.
Jednak wnioskując o zasiedzenie powinniście jednocześnie wnioskować o udzielenie zabezpieczenia aby móc wpisać na czas postępowania ostrzeżenie do księgi wieczystej (to uniemożliwi spadkobiercom właściciela zbycie prawa własności).

Dziękuję za odpowiedż i mam kolejne pytanie. W chwili obecnej mama nie zyje - czy jako spadkobierca mogę wystąpić do sądu z wnioskiem o zasiedzenie tej działki?

benkak napisał:
Dziękuję za odpowiedż i mam kolejne pytanie. W chwili obecnej mama nie zyje - czy jako spadkobierca mogę wystąpić do sądu z wnioskiem o zasiedzenie tej działki?
Tak, wystąpić z wnioskiem o stwierdzenie zasiedzenia na rzecz mamy. Jednak najpierw powinnaś wystąpić do sądu z wnioskiem o stwierdzenie nabycia spadku po mamie albo u notariusza uzyskać akt poświadczenia dziedziczenia po mamie.

I jeszcze jedna wątpliwość. Dziedziczę po mamie ja i mój brat, który chce aby działka była wyłącznie moja. Czy kiedy będziemy u notariusza można to uregulować, czy lepiej w sadzie? Serdecznie dziękuję za pomoc.

benkak napisał:
I jeszcze jedna wątpliwość. Dziedziczę po mamie ja i mój brat, który chce aby działka była wyłącznie moja. Czy kiedy będziemy u notariusza można to uregulować, czy lepiej w sadzie? Serdecznie dziękuję za pomoc.
Brat będzie mógł notarialnie podarować Tobie swój odziedziczony udział w nieruchomości ale dopiero po stwierdzeniu zasiedzenia przez sąd.

benkak napisał:
W 1980 roku moja mama kuoiła nieruchomość niezabudowaną na podstawie spisanej w obecności swiadków umowy. Rozumem ze w świetle prawa nie ma ona żadnej wartości. Wiem także, ze żyją wnukowie, prawnukowie osoby do której należała działka. Czy w chwili obecnej mogą oni przerwać bieg zasiedzenia?
benkak napisał:
kuoiła nieruchomość niezabudowaną na podstawie spisanej w obecności swiadków umowy.
Dla pewności zapytam-akt kupna sporządzony notarialnie?

Akt kupna nie był sporządzony notarialnie

Powrót