zasiłek a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku LadyGniewna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LadyGniewna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam, prosze o pomoc...

Sprawa wygląda tak:

Mój tato na początku 2013r. miał status bezrobotnego i pobierał zasiłek...

Podjął wtedy pracę na jedna noc przy inwentaryzacji w markecie za co dostał 46 zł... Pobrane zostały składki zdrowotne (jakieś 4 zl) chyba i od tego się zaczeło, ponieważ zostały pobrane dwukrotnie za jeden okres- pobrał i Urząd Pracy i Agencja Posdnictwa Pracy... obecnie w 2014 roku wyszło to pzrez przypadek w trakcie załatwiania innej sprawy i machina biurokracyjna ruszyła... Najpierw odezwał się ZUS a teraz urząd pracy o zwrot zasiłku... Czy mają takie prawo po takim czasie?? Pzrecież to nie była regularna pracy tylko jednorazowa akcja. Kiedyś pytałaM W PUP czy trzeba to zgłaszać to powiedziano mi, że nie a teraz mówią co innego... W wyniku tego mój tato za zarobioną dodatkowo kwotę (46zł) musi teraz oddać ponad 2 tys. zasiłku... Czy mozna zlozyć jakieś odwołanie i na co się powołac, może jest jakis artukuł który może nas z tego uratować??? Najlepiej prosze o odpowiedź na maila: natalia_bossmann@poczta.fm

LadyGniewna
Kobieta.gif
, niestety nie mam dla Pani dobrych wieści, bo wszystko odbywa się zgodnie z prawem i nie ma tu żadnych "kruczków pozwalających tacie uniknąć odpowiedzialności za własne błędy.

Oczywiście tata może złożyć odwołanie (takie jego prawo), ale jest to w mojej ocenie bezcelowe, gdyż PUP nie wydałby decyzji o zwrocie nienależnie pobranego zasiłku dla bezrobotnych bez dowodów. Tłumaczenie, że pracownik wprowadził tatę w błąd (jeśli faktycznie tak było) też jest do obalenia, bo PUP na pewno dysponuje dokumentami świadczącymi, że tata został właściwie poinformowany o obowiązku zgłoszenia do PUP każdej pracy zarobkowej. Niestety, powszechnym błędem jest to, że nie czyta się tego, co się podpisuje.

Tu nie dzieje się nic niezgodnego z prawem. Tata w 2013 roku będąc bezrobotnym z prawem do zasiłku dla bezrobotnych podjął pracę zarobkową czego, mimo istniejącego obowiązku, nie zgłosił w PUP. PUP nie mając takiej wiedzy w dalszym ciągu zasiłek wypłacał... mimo, że przestał on tacie przysługiwać z chwilą podjęcia przez niego pracy. Ponieważ tata nie zarejestrował się ponownie (a tylko w taki sposób mógł odzyskać zarówno status bezrobotnego jak i prawo do zasiłku) środki publiczne wypłacone przez PUP od dnia podjęcia przez tatę pracy są świadczeniem wypłaconym nienależnie.

W obecnej sytuacji nie ma innego wyjścia jak całkowita spłata świadczenia (wypłaconego na podstawie fałszywych danych), a jeśli nie jest to możliwe jednorazowo, zawsze można ubiegać się o rozłożenie zobowiązania na raty. Tak czy siak zasiłek wypłacony od dnia podjęcia pracy trzeba będzie zwrócić.

Ostatnia edycja:
@Kosssz, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.

Powrót