Zasiłek chorobowy a kilka umów zlecenie

• Autor wątku Autor wątku braddel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

braddel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Nie znalazazłem jednoznacznej odpowiedzi ani na forum, ani w ogóle w internecie.

Od nowego roku będę miał okazję podpisać trzy umowy zlecenia jednocześnie z trzema różnymi podmiotami. Przyjmijmy, że każda umowa jest na 3000 netto miesięcznie. Jestem zdecydowany odprowadzać dobrowolną składkę na ubezpieczenie chorobowe. Zakładam, że przepracuję na każdej umowie ponad 90 dni.

Pytania:

1. Czy dobrowolną składkę na ubezpieczenie chorobowe muszę opłacać od każdej umowy, aby po 90 dniach, gdybym zachorował i dostał L4, mógł liczyć na zasiłek chorobowy z ZUS?

2. Czy w ogóle w przypadku umowy zlecenie, po spełnieniu dodatkowych warunków (dobrowolne ubezpieczenie chorobowe opłacane przez min. 90 dni), gdybym poszedł na zwolnienie, to mogę otrzymywać od ZUS zasiłek chorobowy od każdej umowy czy tylko od jednej?

3. Czy w przypadku, gdyby odpowiedź na pytanie drugie brzmiała "tak" procedura wnioskowania o zasiłem wygląda tak samo, tzn.: zwolnienie od lekarza, wniosek ZAS-53, zaświadczenie Z-3a od pracodawców (wszystkich trzech), ewentualnie Z-10?

Dziękuję z góry za odpowiedź.
Z poważaniem

Powrót