Zasiłek chorobowy a zwolnienie lekarskie - ponawiam- i działalność

• Autor wątku Autor wątku Katarzyna2009
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Katarzyna2009

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Poprzednio pisałam kilkanaście dni temu, teraz czasu mam bardzo mało.

30 czerwca br konczy się moja (koleżanki de facto) umowa o pracę a od dziś jest na zwolnieniu lekarskim. Dodatkowo od lutego br ma działalnośc gospodarczą ale w spółce cywilnej z której dochodów nie ma żadnych. Czytałam że mimo braku dochodów posiadanie dzialalności wpływa na to że nie będzię miała prawa do zasiłku.
Chce jej pomów, i dzowniłam do ZUS - który stwierdził że zawieszenie dzialalności jest wyastarczające, ale nigdzie nie sa w stanie stwierdzić czy na pewno. Pytanie co powinna zrobić aby tego zasiłku z zus nie stracić ?

A ilu wspólników ma ta spółka? Jak tylko 2, to wyjdzie pasztet.

Jak jeden zawiesi działalność, to ten drugi nie bardzo może działać w pojedynkę jako SPÓŁKA.

Na stronie zus-u jakoś nie mogłam znaleźć tego wyjaśnienia dotyczącego zawieszania działalności przez wspólników spółki cywilnej, ale znalazłam problem w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej:

Art. 14a. 2. W przypadku wykonywania działalności gospodarczej w formie spółki cywilnej zawieszenie wykonywania działalności gospodarczej jest skuteczne pod warunkiem jej zawieszenia przez wszystkich wspólników.

I tu już nie ma znaczenia czy wspólników jest 2 czy więcej - albo zawieszają działalność wszyscy albo żaden.
W zusie też wcześniej czy później znaleźliby, że zawieszenia dokonała tylko jedna wspólniczka, więc lepiej nie ryzykować.

Wspólników jest dwóch. Więc, z tego wynika że zawieszenie działalności rpzez jednego pwooduje zawiedszenie całej spółki.
A może rozwiązaniem byłoby wyrejestrowanie tej wspólniczki (która moze stracić zasiłek) i w to miejsce zarejestrowanie nowego wspólnika- niech sobie tamta oosba kogoś "dobierze"?
Może to by ją "uratowało" moją znajomą przed utratą zasiłku a nie spowodowąłoby konsekwwencji dla spółki? Prosiłabym bardzo o pomoc.

Tak jak proponujesz może być - ale najpierw powinna do spółki przystąpić nowa osoba, przez chwilę będzie w spółce 3 wspólników, a następnie ta koleżanka ze spółki wystąpi.
Gdyby ona odeszła przed przyjściem nowej osoby, to znowu byłby ten problem,że nie może istnieć spółka, jeśli pozostał w niej tylko jeden wspólnik.

Dziękuję za poradę. Pozdrawiam.

Powrót