zasiłek chorobowy aok a pobyt w Polsce

• Autor wątku Autor wątku pracownik30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pracownik30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, mam następujący problem. Obecnie jestem na zwolnieniu lekarskim i przebywam w Polsce. Dzisiaj dostałam odpowiedz od aok ze nie wypłacili zasiłku z następujących powodów : Nie stawiłam się na spotkanie z oddziałem Aok, potwierdzone, nigdy takiego nie potwierdzałam, nie bylam nawet poinformowana. Drugi powód to ze oni przyjmują zwolnienia tylko od niemieckiego lekarza! Trzecim powodem jest to ze obecnie z powodu choroby przebywam w Polsce, napisali ze powinnam być w Niemczech. Nawet radca prawny jest zdziwiony odpowiedziami z ich strony. Jak wygląda sytuacja z waszej perspektywy? Proszę o porady, co zrobić w tej sytuacji.
Pozdrawiam

Oryginał odpowiedzi od AOK :

Leider kann es bisher zu keiner Krankengeldzahlung kommen da Sie an dem Einladungstermin am 03.05.2017 um 11 Uhr weder erschienen sind noch diesen telefonisch abgesagt oder verschoben haben.

Die Krankengeldzahlung kann nur auf Antrag Ihrerseits erfolgen. Ihr Arbeitgeber hat Sie zum 31.03.2017 bei uns abgemeldet, daher hätten Sie grundsätzlich nach Prüfung der Kündigung Anspruch auf Krankengeld, sobald die erforderlichen Antragsunterlage dazu ausgefüllt werden.

Ich bitte Sie sich mit mir tel. in Verbindung zu setzen um einen neuen Termin zu vereinbaren um Ihrer Antragsunterlagen auszufüllen.

Zudem möchte ich Sie dazu informieren, da Ihre Arbeitsunfähigkeitsbescheinigungen aus dem Ausland ausgestellt werden, dass eine Krankengeldzahlung nur möglich ist wenn Sie sich in Deutschland aufhalten.

Mit freundlichen Grüßen

W tym piśmie stoi czarno na białym, ze dostałęs zaproszenie na to spotkanie i ani nie przyszedłes ani telefonicznie się nie usprawiedliwiłeś. Zaproszenie zapewne zostało wysłane na Twój niemiecki adres, gdyz prawdopodobnie nie poinformowałeś AOK, że wyjeżdzasz do PL.
Pracodawca wymeldował Cię w AOK z dniem 31 marca. I miałeś prawo do zasiłku, tylko, ze zeby go dostać trzeba w AOK postawić wniosek o tenże zasiłek. A tego nie zrobiłeś. Więc jakich pieniędzy oczekujesz???
Poza tym pamiętaj, że Twoje ubezpieczenie nadal leci.

Prosza Cię, żebyś się z nimi skontaktował telefonicznie celem ustalenia nowego terminu do postawienia wniosku o zasiłek.

Nie jest nic napisane, ze zwolnienie nie moze być z Polski!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Może, tylko, ze ty musisz na tym zwolnieniu przebywać w Niemczech i stawiać się na wyznaczone terminy!!!!!!!!!! Zmień radcę prawnego!!!!!

Radca prawny przetlumaczyl :

Oni piszą do Pana że nie wypłacili Panu pieniędzy z kilku powodów. Pierwszym był powód taki, że nie stawił się Pan na spotkanie, na które podobno byliście umówieni - czyli na 3 maja 2017 roku. Drugim powodem było to, że oni honorują tylko i wyłącznie zaświadczenia od lekarza niemieckiego. Sugerują teraz Panu, żeby umówił się Pan z nimi na spotkanie i wtedy będzie Pan musiał wypełnić odpowiednie załączniki. Byc może sytuacja jest jeszcze do uratowania. Musi się Pan tylko tam stawic osobiście. Jak Pan chce mogę w Pana imieniu napisac maila aby umówic spotkanie z nimi.

Czyli rozumiem ze kobieta nie do konca dobrze tlumaczy to co oddzial niemiecki Aok odpisal?

Moja odpowiedz do AOK , poproszę o ocene

Zu erst moechte ich sagen, dass ich keine Information uber diesen Einladungstermin gekriegt habe. Ich bin krank und deswegen kann ich leider in diesem Moment nicht nach Deutschland fahren. Konnen Sie mir diesen Antrag und andere Unterlagen per Post nach Polen schicken?
Auserdem ich verstehe nicht warum muss ich mich in Deutschland aufhalten? Konnen Sie mir die Rechtsgrundlage dazu nennen? Mein Rechtsanwakt hat mir gesagt, dass mein Wohnort in diese Situation unwichtig ist und ich kann in Polen bleiben. Die Polen ist doch in Europieische Union und deswegen kann ich hier wohnen wenn ich krank bin.
Mit freundlichen Gruessen

Zmień radce prawnego!
Głównym powodem jest to, że w ogóle nie postawiłes wniosku u nich o wypłatę zasiłku chorobowego!!!
Prawdą jest, ze musisz umówić spotkanie z nimi, zeby taki wniosek wypełnic i złożyć. Dlatego proszą o kontakt telefoniczny. Sytuacja napewno jest do uratowania, jesli to zrobisz.
O niehonorowaniu zwolnień od polskiego lekarza nie ma ani słowa.Jest tylko napisane, że powinieneś być w De a nie w Pl. Myśle, że jesli im wyslesz zaswiadczenie od polskiego lekarza,przetłumaczone u tłumacza przysięgłego ze twój stan zdrowia nie pozwala w tym momencie na podróżowanie, to pójdą Ci na rekę i przeslą wniosek do wypełnienia i wymagane załączniki.

Dobry pomysł z tą podstawą prawną.

Czy poinformowałes ich, pod jakim adresem w Polsce przebywasz.

To co napisałeś, choć zawiera drobne błędy, da się dobrze rozumieć.

Powrót