Zasiłek chorobowy - dwa okresy zasiłku

• Autor wątku Autor wątku gdakerson
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gdakerson

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Od 06.06.2019 przebywam na zwolnieniu lekarskim z uwagi na przebyta artroskopię kolana (usunięcie części łękotki oraz wycięcie więzadła). Czeka mnie kolejna operacja przeszczepu więzadła krzyżowego, jestem w trakcie ustalania terminu, stąd moja prośba o poradę. W jaki sposób najlepiej to zrobić?
1. Przebywać na zwolnieniu po artroskopii do momenty przeszczepu? Pobierać zasiłek, a nastepnie po przeszczepie starać sie o świadczenie rehabilitacyjne? Może to trwać nawet do pół roku. Czy artroskopia w ogóle kwalifikuje się na tak długie zwolnienie?
2. Po powrocie do zdrowia wrócić do pracy wykorzystać zaległy urlop wypoczynkowy oraz ewentualnie dobrac urlop bezpłatny i znowu udać się na zasiłek. Czytałem iż po przerwie między zasiłkami powyżej 60 dni, kolejny zasiłek będzie liczony jako nowy okres tj. 182dni pomimo tego samego powodu niezdolności do pracy, czy się mylę?
3. Czy w przypadku opcji 2 jeżeli wyliczona zostanie na nowo podstawa zasiłku (powyżej 3 miesięcy) nie będzie ona mniejsza z tytułu przebywania na zasiłku, oraz urlopie bezpłatnym?

Ps. Zależy mi na jak najszybszym wyzdrowieniu oraz powrocie do pracy. Problemem są tu terminy oczekiwania na operację na NFZ, przez co nie chciałbym zostać bez środków do życia.

Proszę o poradę.

O zdolnosci do pracy badz nie decyduje lekarz. Nie ty.

Powrót