zasiłek chorobowy dział.gosp./etat

• Autor wątku Autor wątku catka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

catka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
wtam serdecznie,

mam następujące pytanie. Byłam zatrudniona na podstawie umowy o pracę do kwietnia 2009. Następnie po wygaśnięciu umowy rozpoczęłam działalność gospodarczą (była zachowana tzw ciągłość, tzn na drugi dzien po wygaśnięciu umowy została przeze mnie otwarta działalność gospodarcza). W sierpniu zaszłam w ciążę i od listopada musiałam przejść na L4. W ZUS poinformowano mnie (telefonicznie), że zasiłek chorobowy wypłacany jest jako średnia z 12 miesięcy i wlicza się tutaj także moje wynagrodzenie, które otzrymywałam z tytułu umowy o pracę. Tymczasem byłam dzisiaj w ZUS i Pani inspektor poinformowała mnie, że to nieprawda i zasiłek będe otrzymywać tylko ze składek ZUS w działalności. Która z tych informacji jest pawdziwa?

bardzo proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam,

Tylko z tytułu, w czasie trwania którego nastąpiło nabycie prawa do zasiłku - czyli tylko z działalności.
Przez telefon należy zadawać pytania jasno - nie licząc na to,że osoba po drugiej stronie zna naszą sytuację, ma przed sobą nasze dokumenty i mówi o tym samym o czym my myślimy.

dziękuję za odpowiedź.
WYdaje mi się, że sprecyzowałam dość jasno swoje pytanie, a obie panie odpowiedziały mi tak samo. Teraz jestem naprawdę zasoczona inną treścią odpowiedzi. Ksiegowa z kolei poinformowała mnie, że miała takie przypadki i panie dołączały świadectwa pracy i do zasiłku był brany także dochód z etatu. Nie rozumiem, dlaczego miałabym byc pokrzywdzona i dochód z tytułu umowy o pracę nie wchodziłby do zasiłku, przecież opłacałam składki jako pracownik..

znalazłam coś w treści ustawy, proszę zatem o komentarz, jeśli Pani rozumie to inaczej niż ja. Wychodzi na to, że jednak wliczają się dochody z poprzednich źródeł..

OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ
z dnia 9 lutego 2005 r.
w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
1. Na podstawie art. 16 ust. 1 zdanie pierwsze ustawy z dnia 20 lipca 2000 r. o ogłaszaniu aktów normatywnych i niektórych innych aktów prawnych (Dz. U. Nr 62, poz. 718, z 2001 r. Nr 46, poz. 499, z 2002 r. Nr 74, poz. 676 i Nr 113, poz. 984, z 2003 r. Nr 65, poz. 595 oraz z 2004 r. Nr 96, poz. 959) ogłasza się w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. Nr 60, poz. 636), z uwzględnieniem zmian wprowadzonych

Rozdział 2
Zasiłek chorobowy
Art. 4. 1. Ubezpieczony nabywa prawo do zasiłku chorobowego:
1) po upływie 30 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego - jeżeli podlega obowiązkowo temu ubezpieczeniu;
2) po upływie 180 dni nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego - jeżeli jest ubezpieczony dobrowolnie.
2. Do okresów ubezpieczenia chorobowego, o których mowa w ust. 1, wlicza się poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego, jeżeli przerwa między nimi nie przekroczyła 30 dni lub była spowodowana urlopem wychowawczym, urlopem bezpłatnym albo odbywaniem czynnej służby wojskowej przez żołnierza niezawodowego.

Przytoczony zapis jest istotny dla określenia okresu wyczekiwania na zasiłek, natomiast nie ma żadnego znaczenia dla wysokości podstawy wymiaru zasiłku.

a w takim razie ten zapis: Jeżeli przerwy w podleganiu ubezpieczeniu chorobowemu nie przekraczały 30 dni, to przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu pracownikiem, którą stanowi przychód za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających miesiąc, w którym powstała niezdolność do pracy (art. 48 ust. 1 ustawy z 25.6.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa, t.jedn.: Dz.U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267 ze zm.), uwzględnia się przychód z tego okresu nieprzerwanego ubezpieczenia chorobowego w rozumieniu art. 4 ust. 2 tej ustawy. Uchwała SN z 12.9.2008 r., I UZP 5/08
Przewodniczący SSN Zbigniew Myszka, Sędziowie SN: Herbert Szurgacz, Halina Kiryło

jak odniosłaby się Pani do niego?

A czytała Pani tę uchwałę? Pani chce doliczenia podstaw "pracowniczych" do "niepracowniczych" a uchwała mówi o podstawie wymiaru dla ubezpieczonego niebędącego pracownikiem NIGDY - bohaterem sprawy jest przedsiębiorca, który miał tylko jeden tytuł do podlegania ubezpieczeniom społecznym: prowadzenie działalności gospodarczej i tylko z tego jednego tytułu ZUS miał mu ustalić podstawę. A Pani cały czas chciałaby "pomieszać" podstawy z dwóch różnych tytułów, z których jeden już ustał.

dziękuję za odpowiedź.
Jestem zdruzgotana wysokoścą otrzymywania zasiłku chorobowego dla kobiet w ciąży prowadzących działalność gospodarczą. Otrzymam 200 zł zasiłku (dla osób, które mogą skorzystać z preferencyjnych zasad płatności ZUS w zwiazku z rozpoczętą działalnością), a muszę odprowadzać 220 zł do ZUS co meisiac.. Nic tylko rozpoczynać swoja działalność i rodzić dzieci. Oto doskonały przykład dla potencjalnych matek.. potem za te 200 zł mam utrzymać siebie i dziecko.. skandal.

Powrót