Zasilek chorobowy po ustaniu zatrudnienia!

• Autor wątku Autor wątku BLooMka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BLooMka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Na początku podeprę się Art. 13.1 z USTAW z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa:
Art. 13. 1. Zasiłek chorobowy z tytułu niezdolności do pracy powstałej w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego, jak i z tytułu niezdolności do pracy powstałej po ustaniu tytułu ubezpieczenia nie przysługuje za okres po ustaniu tytułu ubezpieczenia chorobowego, jeżeli osoba niezdolna do pracy:

1) ma ustalone prawo do emerytury lub renty z tytułu niezdolności do pracy;
2) kontynuuje działalność zarobkową lub podjęła działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo lub dobrowolnie ubezpieczeniem chorobowym albo zapewniającą prawo do świadczeń za okres niezdolności do pracy z powodu choroby;
3) nie nabyła prawa do zasiłku w czasie ubezpieczenia, w przypadkach określonych w art. 4 ust. 1;
4) jest uprawniona do zasiłku dla bezrobotnych, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego lub nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego;
5) podlega obowiązkowo ubezpieczeniu społecznemu rolników określonemu w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Teraz przedstawie moja sytuacje:
Jestem w 36tyg ciazy i bylam zatrudniona w dwoch zakladach pracy i w obydwoch od 15lutego jestem/bylam na L4. 4dni temu zostala dyscyplinarnie zwolniona z jednego zakladu pracy, w ktorym pracowalam 14mscy. W drugim jestem dalej zatrudniona na 1/4etatu i w dalszym ciagu pobieram zasilek chorobowy juz wyplacany przez ZUS. W czwartek udalam sie do Rejonowego ZUSu aby zaytac sie czy obowiazuje mnie w dalszym ciagu zasilek chorobowy z zakladu pracy ktory mnie zwolnil. Na poczatku odpowiedz brzmiala TAK OCZYWISCIE ZE SIE ANI NALEZY ALE TYLKO DO DNIA PORODU lecz w chwili oddania L4 wraz z oswiadczeniem i innymi drukami odpowiedz juz byla inna. Wszystko dlatego ze byl tam podpunkt iz jestem w dalszym ciagu zatudniona na umowe o prace w wymiarze 1/4 przez drugiego pracodawce.
Podpierajac sie art. 13.1 podpunkt 2 (pogrubiony) mam pytanie czy zasilek chorobowy po ustaniu zatrudnienia nalezy mi sie w wypadku gdy mam w drugim zakladzie rowniez wyplacany zasilek chorobowy:?:

nie należy - mając zatrudnienie "kontynuujesz działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia obowiązkowo ubezpieczeniem chorobowym"

Powrót