Zasiłek Chorobowy w Ciąży, oszukano Mnie.

• Autor wątku Autor wątku Ceezi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Ceezi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Od 3 lat mieszkam w Irlandii, pracuję 3 lata. Mam odłożone składki. Obecnie pracuje dla dwóch firm które zajmują sie sprzątaniem. Mój problem zaczął się w tym roku gdy zaszłam w ciążę. Wszystko było ok dopóki nie dostałam zwolnienia lekarskiego od lekarza w lutym tego roku z powodu problemu z miednicą. Złożyłam odpowiednie papiery, powiadomiłam pracodawców, a także na zastępstwo za mnie poszedł mój mąż o czym pracodawca wiedział. Obecnie mija 3 miesiące odkąd staram sie o wypłatę zasiłku chorobowego, składki mam ok. Ostatnio dostałam pismo z urzedu socjalnego, by dostarczyć pieczątki od pracodawców że nie pracowałam w tym okresie co mam zwolnienie. Jeden pracodawca podbił bez problemów. Lecz na drugiego czakałam i czekałam aż wysłąłam im formę jeszcze raz aby mi dali pieczątkę. Ku zdziwieniu zadzwonili wczoraj do mnie i powiedzieli że nie mogą mi dac pieczątki bo ja cały czas jestem w systemie i dla nich pracuję i odprowadzam składki. A mój mąż?? Zatrudniony na czarno?? Mówiłam im ze zgłazałam to wielokrotnie, oni powiedzieli ze wiedzą itd. Dzis kolejny telefon, tym razem odemnie by to wyjasnic, rozmowa przekształciła sie w kłutnie, zaczeli mi mowiec ze nie dostane pieczatki,zaprzeczyli ze dostawali jakiekolwiek papiery odemnie itd ze w ciąży nie mogę byc na zwolnieniu, że nie dostane macierzynskiego, że mi wysla P45 - co wszystko przeczy Irlandzkiemu prawu. Poszłam do socjalu wyjasnic wszystko, moje pieniadza z zasiłku na które juz długo czekam zostały wstrzymane, nikt teraz nie potrafi mi pomuc kazdy umywa rece, jestem bezradna. Czy Ktos wie co w takiej sytuacj można zrobić?? Dzis zadzwonili jeszcze ze moga mojego meza zatrudnic od dzis po mojemu to zacierani sladów. Nie zgodzilismy sie powiedzielismy ze ona nigdy nie byl zatrudniony i łamał prawo pracujac, a ja mam zasiłek chorobowy. Podpisywalismy rózne papiery wczesniej ze nie pracuje, a tu sie okazało ze przez czyjes zaniedbanie mam teraz problemy. Pomocy. Chce skorzystac z radcy prawnego, badz jakis zwiazków zawodowych, albo SIPTU, badz citizenu. Prosze o jakas porade. Z góry dziekuje Anna.

Powrót