Zasiłek chorobowy w ciąży

• Autor wątku Autor wątku świadoma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ś

świadoma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, jestem na zwolnieniu chorobowym z powodu ciąży. Moje wątpliwości wzbudza wynagrodzenie, które otrzymuję z ZUSu. Otóż czy od kwoty wynagrodzenia, czyli w moim przypadku najniższej krajowej odliczane są jeszcze zaliczki na podatki? Nie będę dostawać tej najniższej, tylko jednak pomniejszoną o składki? Ostatnio na nie poszło ponad 200 zł... Myślałam, że będę otrzymywać 100% wynagrodzenia czyli ok te 1600 zł..

100 procent podstawy zasiłku a to nie to samo co 100 proc wynagrodzenia.

No nie znam się na tym i tego nie rozumiem, dlatego ze swoim zapytaniem jestem na forum :)

świadoma napisał:
jestem na zwolnieniu chorobowym z powodu ciąży
Od kiedy jesteś na chorobowym i czy wcześniej w 2019 r. korzystałaś z chorobowego? - podaj daty od...do....
Jesteś zatrudniona?

Na chorobowym jestem od 15.05 bodajże. Wcześniej nie byłam na zwolnieniu, mam normalnie umowę o pracę od września poprzedniego roku.

Za okres pierwszych 33 dni niezdolności do pracy miałaś prawo do wynagrodzenia chorobowego finansowanego przez pracodawcę.
Jeżeli pracodawca zatrudnia mniej niż 20 osób, wówczas od 17 czerwca /”bodajże”/ płatnikiem zasiłku jest ZUS. Najprawdopodobniej /brak danych/ otrzymałaś od ZUS zasiłek za niepełny m-c chorobowego.
Nie mam wiedzy do kiedy masz chorobowe, za ile dni i w jakiej wysokości otrzymałaś zasiłek.
Od minimalnej podstawy zasiłku za 30 dni niezdolności do pracy, świadczenie powinno być w wysokości około 1 591,52 zł netto.

Pierwsze świadczenie jakie otrzymałam od ZUS-u wynosiło 1220, 56 na rękę ( plus do tego 268 zł zaliczki?) i było za okres 18.06-10.07.

Ostatnia edycja:
To sie zgadza. Bo to nie bylo 30 dni.

Za 23 dni chorobowego powinnaś otrzymać tyle zasiłku ile otrzymałaś, czyli do wypłaty 1220,56 zł.
Za 30 dni około 1591,52 zł a za 31 jeszcze więcej.

Bardzo dziękuję za poświęcony czas i odpowiedzi :)

Powrót