Zasiłęk chorobowy z ZUS a gospodarstwo rolne i KRUS

• Autor wątku Autor wątku marcinxyz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcinxyz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
sprawa wygląda następująco:
z dniem 30.06 zakończyłem prace na pełny etat w firmie, dnia 10.07 niestety trafiłem do szpitala.
Dostałem informację że przysługuje mi zasiłek chorobowy z ZUS ponieważ niezdolność do pracy powstała w ciągu 14 dni od ustania stosunku pracy.
Jednak jestem właścicielem gospodarstwa rolnego powyżej 2ha przeliczeniowych i jeśli nie mam opłaconego ZUSu podlegam pod KRUS.

Odbijałem się od ZUSu do KRUSu i dostałem informację z ZUS że zanim minie minimalne 30 dni niezdolności do pracy automatycznie KRUS "wciągnie" mnie do płacenia składek i będę pozbawiony prawa do zasiłku chorobowego.
KRUS jednak twierdzi że jeśli przedłożę zaświadczenie z ZUSu o nabyciu prawa do zasiłku-zawieszą mnie na ten czas w opłacaniu składek. Decyzja o nabyciu prawa do zasiłku z ZUSu będzie dopiero po złożeniu kompletu dokumentów i zakończeniu choroby.

Także powstało błędne koło-ZUS mówi że podlegam pod KRUS i zasiłek się nie należy, KRUS mówi że się należy i żeby dostarczyć im decyzję o nabyciu prawa do zasiłku z ZUSu wtedy mnie zawiszą w opłacaniu składek.

Ktoś może ma wiedzę na ten temat czy w takim wypadku byłaby możliwość skorzystania z zasiłku chorobowego z ZUS, kiedy jestem już ubezpieczony w KRUS? Jakich formalności dopełnić?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
Pozdrawiam

Powrót