Zasiłek chorobowy z ZUS

• Autor wątku Autor wątku dmjeh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dmjeh

Użytkownik
Odpowiedzi
233
Hej, jako że zasiłki to nie moja bajka to może znajdę tu kogoś, kto to ogarnia :)

Żona przeszła na L4 w związku z ciążą, w związku z czym przysługuje jej zasiłek w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Zarobki brutto wynosiły ok. 6200 zł przez ponad rok bez żadnych przerw w zatrudnieniu i 4 dniach L4 w tymże okresie.
W każdym razie średnia z 12 mcy nie będzie niższa niż 6000 zł brutto.

Na zwolnienie przeszła z dniem 27.03.
Do 18 kwietnia wynagrodzenie płacił pracodawca.
Od 19.04 do 9 maja płaci już ZUS.

Od 19.04 do 30.04 - 1200 zł brutto
01.05 do 09.05 - 900 zł brutto

Czy ktoś ma pojęcie jak oni to liczą i dlaczego za 9 dni zasiłku jest tak niska kwota - na poziomie minimalnej krajowej?

Czy ZUS wyrównuje potem te kwoty?

Czy kolejne zwolnienie od 9 maja do 9 czerwca również będzie liczone po ok. 100 zł za dzień, czyli ok. 3000 zł brutto miesięcznie ?

Ostatnia edycja:
dmjeh napisał:
Od 19.04 do 30.04 - 1200 zł brutto
01.05 do 09.05 - 900 zł brutto
?

Skąd wziąłeś te daty? ZUS to nie pracodawca - nie płaci za miesięcznie tylko za okresy zasiłków. Na przelewie/przekazie z ZUS były tak wskazane daty?

sekStans napisał:
Skąd wziąłeś te daty? ZUS to nie pracodawca - nie płaci za miesięcznie tylko za okresy zasiłków. Na przelewie/przekazie z ZUS były tak wskazane daty?

Wskazane są na portalu PUE jako okres za który ZUS wypłacił zasiłek wraz z jego kwotą.
Pokrywa się to z datami do których wystawione jest zwolnienie.

Rozumiem to, że wypłaca za okresy zasiłków, jednak jak przyjmuję zarobki żony na poziomie 4500 zł netto, to kwota zasiłku za jeden dzień powinna wynieść 4500/30 = 150 zł netto za dzień.

Oczywiście niech się to różni o 10-15 zł w jedną czy w drugą stronę, ale nadal nie jest to kwota 100 zł za dzień brutto.

A przy dacie wypłaty zasiłku 01.05.2023-09.05-2023r. jest kwota 900 zł brutto :)

Kolejne zwolnienie będzie od 09.05.2023r. do 09.06.2023r. i ciekawi mnie jaka będzie kwota zasiłku, bo powinna być w okolicy jej miesięcznego wynagrodzenia u swojego pracodawcy, czyż nie mam racji?
A licząc według tego co dotychczas to wychodzi mi ok. 100 zł brutto za dzień zwolnienia i 3000 zł brutto za cały miesiąc.

#edit:
Tak wygląda karta dot. zasiłku.
zasi-ek.jpg

A tak wygląda karta z podstawą wymiaru za 2022 rok. Dla wyliczeń można przyjąć nawet najniższe kwoty co i tak nie da tego co w ich wyliczeniach.
sk-adki-2022.jpg

Ostatnia edycja:
Czy to jest kwota wynikająca z umowy o pracę?
Czy jednak są tam jakieś składniki dodatkowe zmienne?
Wtedy to ma znaczenie.
Może zakład pracy źle wypełnić druk ZUS Z-3?

Już ustalone. Zakład pracy źle wypełnił Z-3.
Swoją drogą takie rzeczy tylko w Polsce, że na pue mam podaną podstawę dla każdego miesiąca, a oni tak czy siak wzywają pracodawcę o jej wskazanie, a zasiłek przyjmują dla mimimala.

Cyrk na kołach.

Powrót