zasiłek chorobowy

• Autor wątku Autor wątku jancnc1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jancnc1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam

Prowadzę działalność gospodarczą, w kwietniu mialem zawieszoną firmę.
W maju odwiesiłem i byłem 2tyg. na zwolnieniu lek.Teraz otrzymałem pismo z ZUS
informujace że nie należy mi sie zasiłek chorobowy,z powodu nie placenia składek za jeden pelny miesiąc.Jak to się ma to tego ,że do okresu ubezpieczenia chorobowego zalicza sie poprzednie okresy ubezpieczenia chorobowego jeżeli przerwa w ubezpieczeniu nie przekracza 30 dni.Tak się sklada
że kwiecień ma 30 dni.Jak to jest jesli pełen miesiąc ma 30 dni

A od którego maja odwiesiłeś? Od 1ego?

To powinno być ok.
Czy to "pismo informujące z ZUS" to decyzja? Jeśli tak, to powinna zawierać informację o możliwości odwołania - skorzystaj z niej.

Terminy określone w miesiącach kończą się z upływem tego dnia w ostatnim miesiącu, który odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było - w ostatnim dniu tego miesiąca
Gdy termin zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej rozpoczął bieg np. w dniu 1 kwietnia, termin ten upływa 1 maja o godz 24
przerwa w dobrowolnym ubezpieczeniu chorobowym przekroczyła 30 dni. więc zostałeś wykluczony z tego ubezpieczenia

Idiotyzm nie mający kompletnie nic wspólnego z zasadami podlegania do ubezpieczeń społecznych.

jeżeli dzialalność została odwieszona już 1 maja to nie zachowano terminów odnośnie zawieszenia działalności tj. okresu 1 miesiąca (okres 1 miesiąca liczy się od 1.04.do 1.05.) i za miesiąc kwiecień trzeba zapłacic należny ZUS - działalność winna być wznowiona 2.05.2010.

szukaj, to znajdziesz, niewiedza szkodzi

Ustawa o swobodzie działalności gospodarczej nie określa wprost sposobu liczenia terminów zawieszenia działalności gospodarczej. W związku z tym zależy się odwołać do przepisów Kodeksu cywilnego oraz Kodeksu postępowania administracyjnego (K.p.a.).
Informacja o zawieszeniu wykonywania działalności gospodarczej oraz informacja o jej wznowieniu podlega wpisowi do ewidencji działalności gospodarczej i jest jedną z przesłanek skutecznego zawieszenia działalności. Dlatego też w postępowaniu ewidencyjnym do obliczania okresu stosuje się art. 57 K.p.a., który w przypadku terminów określonych w miesiącach wskazuje, że terminy te kończą się z upływem tego dnia w ostatnim miesiącu, który odpowiada początkowemu dniowi terminu, a gdyby takiego dnia w ostatnim miesiącu nie było – w ostatnim dniu tego miesiąca. Oznacza to, że gdyby termin zawieszenia wykonywania działalności gospodarczej rozpoczął bieg w dniu 1 stycznia, termin ten upływa 1 lutego o godz. 24. Gdyby zaś bieg powyższego terminu rozpoczął się w dniu 30 stycznia, to upływa 28 lub 29 lutego o godz. 24.

http://lex.pl/?cmd=artykul,4937

Powrót