Zasiłek dla bezrobotnych a L4

• Autor wątku Autor wątku matrixxirtam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matrixxirtam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie zasiłku dla bezrobotnych. W ostatnich 18 miesiącach mam udokumentowaną umowę o pracę od Sierpnia 2015 do Października 2016 roku jednak na początku Lutego 2016 roku miałem operację przez którą byłem nie zdolny do pracy a po zakończeniu zwolnienia lekarskiego byłem na świadczeniu rehabilitacyjnym do końca Stycznia 2017.
Czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych ?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

Jakie było wynagrodzenie? Jaka była podstawa naliczenia świadczenia z zus? Jak była rozwiązania umowa?

Wynagrodzenie 2850 brutto, umowa była podpisana do końca października, a później nie przedłużona (po prostu się skończyła), a jeśli chodzi o podstawę naliczenia zus to szczerze nie wiem jakie było :/

matrixxirtam napisał:
Wynagrodzenie 2850 brutto, umowa była podpisana do końca października, a później nie przedłużona (po prostu się skończyła), a jeśli chodzi o podstawę naliczenia zus to szczerze nie wiem jakie było :/
Zasiłek powinien przyslugiwac jeśli podstawia naliczenia zasiłku chrobowego/rehabilitacyjnego była równa bądź wyższa od minimalnego wynagrodzenia.
Zorientujesz się po przelewach z zus

Ostatnia edycja:
1. Jeśli chodzi o porównanie do podstawy minimalnej (czyli 1850 brutto/1355,69 netto) to zasiłek jak i świadczenia wynosiły więcej.
2. Jednak mam jeszcze jedno pytanie odnośnie "składek" (nie wiem jak to nazwać), bo na świadectwie pracy mam tabelkę w punkcie 10."okresy nieskładkowe", których daty obejmują wszystkie zwolnienia chorobowe jak i urlop rehabilitacyjny, pod tabelką jest napisane: (okresy nieskładkowe przypadające w okresie zatrudnienia wskazanym w ust. 1, uwzględniane przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty), czy może mieś to wpływ na przyznanie zasiłku.
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.

matrixxirtam napisał:
1. Jeśli chodzi o porównanie do podstawy minimalnej (czyli 1850 brutto/1355,69 netto) to zasiłek jak i świadczenia wynosiły więcej.
2. Jednak mam jeszcze jedno pytanie odnośnie "składek" (nie wiem jak to nazwać), bo na świadectwie pracy mam tabelkę w punkcie 10."okresy nieskładkowe", których daty obejmują wszystkie zwolnienia chorobowe jak i urlop rehabilitacyjny, pod tabelką jest napisane: (okresy nieskładkowe przypadające w okresie zatrudnienia wskazanym w ust. 1, uwzględniane przy ustalaniu prawa do emerytury lub renty), czy może mieś to wpływ na przyznanie zasiłku.
Dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Nie ma wpływu

Powrót