Zasiłek dla bezrobotnych, a odmówienie stażu.

• Autor wątku Autor wątku martusik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martusik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Dzień dobry, od 12 marca przyznano mi prawo do zasiłku na okres 6 miesięcy. Dzisiaj dostałam telefon z Urzędu Pracy, że mają dla mnie propozycję:
Staż w szkole podstawowej jako nauczyciel wspierający do dziecka z upośledzeniem umysłowym tylko na 3 miesiące. Szczerze mówiąc nie podoba mi się ta oferta stażu po pierwsze wysokość zasiłku prawie 600zł, a wysokość stażu 880zł (coś takiego pani z UP mówiła). Powiedziałam Pani, że to krótki okres czasu i tylko ok 300zł więcej za miesiąc. Po drugie 8 godzin pracy i dojazdy samochodem jakieś 300zł. Wyjdzie mi ok. 600zł na miesiąc. Po drugie mam wykształcenie pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna, nie mam wykształcenia specjalnego. Dodam, że pracowałam w szkole na zastępstwie i miałam w klasie dziecko z upośledzeniem, fatalnie się pracowało - trudno przede wszystkim było ogarnąć materiał klasy + dziewczynkę z trudnościami. Teraz pytanie, czy mogę odmówić tego stażu i podać takie uzasadnienie jak wyżej?

Zasiłek dla bezrobotnych przysługuje bezrobotnemu o ile:
1.w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania udokumentował co najmniej 365 dni np. zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.
2. nie ma dla niego propozycji odpowiedniej pracy, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, szkolenia, prac interwencyjnych lub robót publicznych.
W tej sytuacji propozycja stażu się pojawiła, zatem nie ma podstaw, aby zasiłek został wypłacany. Oczywiście ostatecznie wszystko będzie zależeć od tego czy organizator stażu zdecyduje się na Twoją kandydaturę. Na razie jest to szansa na staż i nie jest powiedziane, że zostaniesz przyjęta.
martusik napisał:
Po drugie mam wykształcenie pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna, nie mam wykształcenia specjalnego.
Staż polega na tym, że bezrobotny ma nabyć nowe kwalifikacje, także wymogi ofert stażowych z reguły nie zawierają tak szczegółowych wymagań jak oferty pracy. Być może organizator stażu nie wymaga wykształcenia specjalnego.
martusik napisał:
pracowałam w szkole na zastępstwie i miałam w klasie dziecko z upośledzeniem, fatalnie się pracowało - trudno przede wszystkim było ogarnąć materiał klasy + dziewczynkę z trudnościami. Teraz pytanie, czy mogę odmówić tego stażu i podać takie uzasadnienie jak wyżej?
Możesz oczywiście spróbować, ale naprawdę trudno jest ocenić szanse na odległość. Nie bez znaczenia jest jak szczegółowo i obrazowo opiszesz powód swojej odmowy. W mojej ocenie faktycznie praca z dzieckiem upośledzonym nie jest pracą łatwą, nie każdy ma ku temu predyspozycje i na tyle silną wytrzymałość psychiczną, aby takiej pracy podołać, nawet jeśli zdobył w tym kierunku wykształcenie. Jeśli więc uważasz, że nie dasz sobie rady, to spróbuj dokładnie wytłumaczyć to PUP. Na pewno argument dotycz. różnicy 300 zł pomiędzy siedzeniem w domu a 8h stażem nie przejdzie.

Dziękuję bardzo za pomocną odpowiedź. Dowiedziałam się więcej szczegółów na temat tego stażu. Dziewczynka jest w klasie pierwszej na wózku inwalidzkim, trzeba jej pomagać w codziennych sytuacjach w szkole, lekko opóźniona z materiałem. Raz w tygodniu jechać z nią na basen autobusem, który wyjeżdża spod szkoły. Wykształcenie musi być p. wczesnoszkolna. Praca w szkole 8 godzin za byle jakie 800zł (?). Pracowałam w szkole i miałam ponad 2 tys. wypłaty za cały eteat (18 godzin) i kilka nadgodzin. Smutne jest to, że pewnie w UP są osoby z takim wykształceniem jak ja, ale komuś trzeba zabrać zasiłek i komuś drugiemu nie dać stażu w szkole.

Nie mogę odmówić bo i tak znajdą wszystko, żebym nie pobierała zasiłku, a na szczęście moja mama zna dyrektora tej szkoły i dzwoniła do niego, powiedział, że praca ok.22 godziny (a UP powiedział, że 40 godzin tygodniowo mam być i pomagać nawet przy gazetkach nauczycielo itp.) PARANOJA W TYM PAŃSTWIE.

Powrót