Zasilek dla bezrobotnych a prawo do renty

• Autor wątku Autor wątku barbara7221
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barbara7221

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
zasilek dla bezrobotnych a prawo do renty
moje pytanie brzmi
czy jezeli jestem zarejstrowana w urzedzie pracy z prawem do zasilku ,mam prawo starac sie o rente?
nadmienie ze po zamknieciu mojej firmy,przebywalam na zwolnieniu lekarskim 4 miesiace
nastepnie zarejestrowalam sie w urzedzie pracy , jednak odezwaly mi sie stare dolegliwosci
wiec chciala bym pojsc do lekarza
mam ponad 20 lat pracy , z czego 15 w jednej firmie
z tego co mi wiadomo bedac zarejestrowanym w urzedzie pracy na zwolnieniu nie moge przebywac dluzej niz 90 dni , bo strace zasilek
Jezeli jest taka mozliwosc ,to prosze o odpowiedz

Bycie bezrobotnym, nawet chorym bezrobotnym nie upoważnia do renty.
Proszę zwrócić się do swego lekarza prowadzącego z prośbą o wystawienie zaświadczenia o stanie zdrowia kwalifikującym do ubiegania się do otrzymania renty.
Sama opinia lekarza prowadzącego nie wystarczy, muszą być dołączone wyniki badań specjalistycznych i opinie lekarzy specjalistów.
Komplet dokumentów należy złożyć w ZUS, zostanie Pani wezwana do badania przez lekarza orzecznika ZUS.

tylko tutaj mogę mieć problem , gdyż zwolnienie miałam do 02,04,2013
miałam załamanie nerwowe , więc zwolnienie było od lekarza psychiatry
pare lat temu leczylam się dość powaznie na kręgosłup i inne dolegliwosci neurologiczne
Jak na złosc teraz czuje nawrót tej dolegliwosci , więc wydaje mi się ze troche za pózno i lekarz nie związany z neurologią no i przerwane leczenie

Miałem staż z urzędu pracy,finansowany z UE. Była to praca rob. gospodarczy w zakładzie prywatnym Staż zakończyłem 30.11.2014r. Przy rejestracji w UP zgłosiłem, że staram się o rentę chorobową. W lutym 2014r. otrzymałem decyzję o przyznaniu renty od 01.11.2013r.
Urząd pracy żąda zwrotu zasiłku stażowego za listopad w kwocie 988,40. Czy słusznie żądają zwrotu pieniędzy za faktycznie wykonaną pracę?

xxx. napisał:
Czy słusznie żądają zwrotu pieniędzy za faktycznie wykonaną pracę?
Tak. Od chwili przyznania ci renty (od 1.11.2013r.) utraciłeś prawo do statusu bezrobotnego i uprawnień z tym związanych czyli np. możliwości odbywania stażu. Stypendium stażowe pobrane od tego dnia jest świadczeniem pobranym nienależnie i trzeba je niestety zwrócić, gdyż wypłacone zostało osobie nieuprawnionej.

W ogóle rejestracja jako osoba bezrobotna (czyli "teoretycznie" zdolna i gotowa do podjęcia pracy) podczas starania się o przyznanie tego rodzaju renty od początku ciągnęła za sobą takie ryzyko... Teraz, w sytuacji kiedy renta została przyznana z datą wsteczną, stypendium wypłacone przez PUP trzeba zwrócić.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyjaśnienie. Mimo wszystko uważam że wykonałem pracę za którą należy się wynagrodzenie. Wiem zasiłek stażowy to nie wynagrodzenie.Czy wykonanie pracy za darmo jest zgodne z konstytucją "prawo do wynagrodzenia" (muszę zwrócić zasiłek za listopad)? Urząd pracy zawarł umowę z pracodawca o świadczeniu pracy przez niewolnika. Brak tu logiki i prawa.Wiadomo że nie mogłem odmówić zaproponowanego mi stażu. Przez cały staż miałem status bezrobotnego. Tu prawo zadziałać ma wstecz (decyzja o przyznaniu renty w lutym 2014r., czy dobrze rozumiem?

Na tę okoliczność prawo przewiduje możliwość potrącenia kwoty należnej dla PUP z wypłaconej renty. Biorąc pod uwagę, że decyzję otrzymałeś w lutym 2014 z datą przyznania renty od 01.11.2013 czyli na 3 miesiące wstecz, otrzymasz (bądź nawet już otrzymałeś) wyrównanie od 1 listopada, z którego ZUS powinien potrącić kwotę należną dla PUP.

Stypendium stażowe należy się wyłącznie osobom bezrobotnym. Jeśli z jakiś względów stypendium zostanie wypłacone osobie, która nie posiada prawa do posiadania statusu bezrobotnego stypendium podlega zwrotowi.

Dziękuję za kolejne wyjaśnienia. Brak odpowiedzi na zadane pytania jest też wymowne.
Mam kolejną wątpliwość:
1. Czy cały okres stażu 4 m-ce ma być zaliczony do stażu pracy, zaświadczenie do
ZUS-u?
Urząd pracy wystawił zaświadczenie tylko za 3 m-ce.
2. Czy nie jest to poświadczenie nieprawdy w dokumencie – przestępstwo z art. 271
Kodeksu karnego?
Pracowałem 4 m-ce, mam na to dokument, o odbyciu stażu i opinię pracodawcy o
wykonaniu stażu do 30 listopada.
3. Czy ten miesiąc stażu (listopad) zostanie wymazany z mojego życiorysu?
Dodam posiadam orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności.
4. Ciekawe co na to odpisze Helsińska Fundacja Praw Człowieka?
5. Skierowanie z PUP do pracy (staż u prywatnego pracodawcy) i darmowa siła robocza
(praca za listopad) czy to zgodne z prawem?
Rozwiej moje wątpliwości a będę wdzięczny.
Pozdrawiam

Powrót