zasiłek dla bezrobotnych a wpis do rejestru działalności gospodarczej.

• Autor wątku Autor wątku 22_rinoo_50
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

22_rinoo_50

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam !
Jestem zarejestrowany w PUP jako bezrobotny i otrzymuję zasiłek dla bezrobotnych. Od 01.07.2010 chcę otworzyć własną działalność i w związku z tym zgłosiłem się i otrzymałem wpis do ewidencji działalności gospodarczej.
Był to warunek konieczny firmy, od której chcę wynająć lokal, która umowę najmu podpisze tylko z firmą.
Dowiedziałem się, że nie należy mi się zasiłek dla bezrobotnych w m-cu czerwcu, gdyż posiadam wpis do ewidencji działalności gospodrczej.
Przecież przed dniem 01.07.2010 nie mogę podjąć żadnej działalności, robić zakupów, sprzedawać itd.
Czy rzeczywiście straciłem prawo do zasiłu w czerwcu ?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

Przecież przed dniem 01.07.2010 nie mogę podjąć żadnej działalności, robić zakupów, sprzedawać itd.
Działalność według prawa prowadzi Pan od dnia wykazanego w ewidencji działalności gospodarczej. Z tym dniem stracił Pan status osoby bezrobotnej.

Art. 2 ust. 1 pkt 2 lit. f ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy - statusu bezrobotnego nie przysługuje osobie, która posiada wpis do ewidencji działalności gospodarczej. Brak statusu bezrobotnego = brak zasiłku dla bezrobotnych.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
W związku z powyższym mam jeszcze pytanie:
ile mam czsu na złożenie wniosku o dodatek aktywizacyjny z tytułu samodzielnego znalezienia pracy ?
Czy mi się należy ?
Pozdrawiam

Nie należy się. Działalność gospodarcza to nie "praca". :(

Powrót