Zasiłek dla bezrobotnych a zaległość w ZUS. Jak to jest?

• Autor wątku Autor wątku evelinaszz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evelinaszz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Przez okres 3 lat prowadziłam działalnośc gospodarczą i przez cały ten czas opłacałam składki w Zusie czyli: zdrowotną , społeczną i fundusz pracy. W chwili obecnej zlikwidowałam firmę ale zalegam ze składkami zus za ostatni miesiąc działalności firmy? Będę składać papiery o zasiłek dla bezrobotnych i mam pytanie czy przez tą zaległość mogę nie otrzymać zasiłku?

Pozdrawiam

Musi Pani wykazać 365 dni (w ciągu 18 miesięcy przed rejestracją w UP) za które Pani składki opłaciła.

W tym tygodniu spotkałem się z sytuacją, że ZUS odmówił wydania zaświadczenia do momentu uregulowania składek za ostatni miesiąc działalności.

Rozumiem, że ZUS wydał, zgodnie z art. 219 kpa, postanowienie o odmowie wydania zaświadczenia?
Bo w mojej ocenie powinien zaświadczenie wystawić podając w nim okres opłacania składek.

Janusz M. napisał:
Gdy zachodzą przyczyny uniemożliwiające wydanie zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek Terenowa Jednostka Organizacyjna wydaje płatnikowi decyzję o odmowie wydania zaświadczenia o niezaleganiu w opłacaniu składek.

Owszem, ale czy UP żąda zaświadczenia o niezaleganiu ?
Z ZUS można dostać mnóstwo innych papierów - zaświadczenie o zaleganiu, wykaz opłaconych składek, poświadczenie okresu ubezpieczenia...

Jak wyżej wspominałem ZUS powinien wydać zaświadczenie o okresie opłaconych składek. Nie jest potrzebne zaświadczenie o niezaleganiu.

Powrót