Zasiłek dla bezrobotnych a zysk z akcji PZU - PILNE!

• Autor wątku Autor wątku jgx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jgx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jest to mój pierwszy post więc chciałbym w tym miejscu się przywitać :)
mam taki problem, obecnie od niedawna jestem bezrobotny i pobieram zasiłek, w międzyczasie zapisałem się na akcje PZU w ofercie publicznej i jutro jeśli dobrze pójdzie chciałbym je sprzedać, czy jeśli osiągne zysk to strace prawo do zasiłku lub będe go musiał na koniec roku zwrócić? Prosze o szybką pomoc bo jutro PZU debiutuje na giełdzie i boje się abym nie miał problemów z zasiłkiem
pozdrawiam

Z chwilą uzyskania przychodu przekraczającego połowę minimalnego wynagrodzenia za pracę utraci Pan status bezrobotnego, a tym samym prawo do zasiłku. Utrata nastąpi za okres całego miesiąca, w którym uzyskał Pan taki przychód. Odzyskanie statusu bezrobotnego (i prawa do zasiłku) wymaga ponownej rejestracji w ciągu 14 dni od upływu miesiąca, w którym uzyskał Pan przychód.

Witam,
przepraszam za podpięcie się pod temat... czyli jeśli ktoś gra na giełdzie i ma fundusze inwestycyjne - to dopóki nie sprzeda tego, co ma ulokowane w tych instrumentach finansowych i nie uzyska przychodu z tego źródła - nie traci statusu osoby bezrobotnej lub prawa do zasiłku? Jak przedstawia się sprawa z konwersją funduszu na inny fundusz? Ostatecznie w żadnym z tych przypadków nie uzyskuje się z powrotem pieniędzy. Cały czas są w domu maklerskim, a nie do dyspozycji danej osoby.
I jeszcze jedna rzecz - załóżmy hipotetycznie, że ładuję w fundusze i na giełdę 10 tys zł i wypłacam wszystko, co z niej zostaje w wysokości 7 tys zł. Czyli faktycznie mam 3 tys zł straty z całości. Powiedzmy, że giełda utopiła pieniądze, a fundusze przyniosły zysk 3 tys. zł. Czy w takim wypadku rozliczam wszystko osobno co do tego przychodu do UP? Czy tracę wtedy zasiłek? Nawet w sytuacji jeśli wszystko przyniosło stratę?
Kolejne przewrotne pytanie - milioner lokuje pieniądze na lokacie i ma prawo do zasiłku. Miesięczne odsetki na koncie przekraczają limit ustalony przez UP - traci wtedy zasiłek dla bezrobotnych?
Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam :)

Ostatnia edycja:
Powrót