zasiłek dla bezrobotnych, auto a komornik

• Autor wątku Autor wątku katarzynakiskowska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

katarzynakiskowska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Szanowni Państwo,

w DE mój wujek jest na zasiłkiu dla bezrobotnych, w tym momencie ma komornika, zasiłku zabrać mu nie może, ale wujek chce kupić auto, bo podobno będąc na zasiłku ma prawo do posiadania auta do chyba 7 tys euro.
Pytanie, czy komornik może zabrać mu auto? Słyszałam, ze jeśli służy do poszukiwania pracy to komornicy takich rzeczy nie zastawiają, ale nie wiemy jak to wyglada w prawie egzekucyjnym, będę wdzięczna za odpowiedz.

Fajnie byłoby gdyby wujek zamiast zastanawiać sie czy moze kupić auto zapłacił swój dług wobec komornika.Trochę to wyglada jakby bawił sie w kotka i myszke z komornikiem *ty mi nic zrobisz a ja bede robił co chce.
Auto chyba bedzie uzasadnieniem jesli juz znajdzie pracę a auto bedzie na dojazdy do niej . A nie w poszukiwaniu jej.Dziwne podejscie do sprawy ma wujek:grin:

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odp:) Dokładnie, dziwne podejście, jednakże z tego, co wiem wujek spłaca, ale szybko to nie pójdzie. W całym
kontekście, chodzi o to, czy osoba bezrobotna w Niemczech z komornikiem może posiadać tanie auto, wiem, ze jest katalog rzeczy, których nie można zająć, ale ze względu na kiepsko niemiecki wszystkiego nie doczytałam :( pozdrawiam :)

Powrót