zasiłek dla bezrobotnych,czy status rolnika

• Autor wątku Autor wątku crozeta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crozeta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od jakiegoś czasu nie pracuję zawodowo,rozwiązałam umowę pracy za porozumieniem stron.Mój mąż ma ziemię i z racji tego /ma wykształcenie rolnicze/posiada status rolnika.Ja nie jestem współwłaścicielem tej ziemi,czy mimo wszystko muszę opłacać KRUS,czy jednak powinnam otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych?Z góry dziękuję za wyjaśnienie.

Jeśli nie jest Pani posiadaczem nieruchomości rolnej powyżej 2ha przeliczeniowych może Pani uzyskać status bezrobotnego i ewentualnie zasiłek dla bezrobotnych (o ile spełni Pani warunki do nabycia takiego prawa). Natomiast kwestia składek do KRUS to zupełnie inny temat.
Małżonek rolnika stale pracujący w gospodarstwie, jeżeli nie podlega innemu ubezpieczeniu społecznemu i nie ma ustalonego prawa do emerytury lub renty albo nie ma ustalonego prawa do świadczeń z ubezpieczeń społecznych - podlega ubezpieczeniu społecznemu rolników.
Tym samym w okresie pobierania zasiłku dla bezrobotnych (inny tytuł ubezpieczenia) nie będzie Pani na pewno podlegać ubezpieczeniu rolników, natomiast w pozostałym okresie KRUS prawdopodobnie z założenia uzna, iż stale pracuje Pani w gospodarstwie rolnika i dlatego obejmie Panią ubezpieczeniem.

Mój mąż posiada 3 ha ziemi. Czy mając osobne zameldowanie mogę uzyskać zasiłek dla bezrobotnych?

Jeżeli KRUS wyda decyzję, iż nie podlega Pani ubezpieczeniu społecznemu rolników.

Powrót