zasiłek dla bezrobotnych na wypowiedzeniu

• Autor wątku Autor wątku paulina kow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulina kow

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie.
Zostałam zatrudniona na okres 5 lat dn. 01.05.2014 roku na pełen etat, zarabiając najniższą krajową.
Od dnia 12.01.2015 przebywam do dnia dzisiejszego na zwolnieniu lekarskim( rwa kulszowa).
Wracam do pracy 21.02.2015 roku.
Wszystko byłoby w porządku z tym że mam prawie pewność że wracając wtedy do pracy zostanę z niej zwolniona z dwutygodniowym okresem wypowiedzenia ( były już u mnie w pracy dwa takie przypadki).
.Aby pobierać zasiłek dla bezrobotnych muszę przepracować 365 dni, czyli aby pobierać zasiłek musiałabym pracować do 01.05.2015r (nie pracowałam wcześniej).
Stąd moje pytanie czy jak wrócę do pracy i zostanę zwolniona i jeśli pójdę na zwolnienie lekarskie w czasie wypowiedzenia i będę na tym zwolnieniu do 1 maja 2015r to czy rejestrując się w urzędzie pracy po 1 maja będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych?Bardzo proszę o odpowiedź

dziękuję za odpowiedź.
wynagrodzenie brutto w zeszłym roku wynosiło 1680zł a od tego roku 1750zł brutto.
mam pracę fizyczną a z wadą kręgosłupa nie wiem czy dam radę tak długo popracować tak więc ze zwolnieniem raczej nie będzie problemu.

Okres pobierania zasiłku chorobowego po zatrudnieniu, wlicza się do 365 dni okresów zaliczanych do nabycia prawa do zasiłku dla bezrobotnych.

kamień z serca...wielkie dzięki

Powrót