zasiłek dla bezrobotnych po chorobowym i rehabilitacyjnym

• Autor wątku Autor wątku Kilcia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kilcia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,

od 15.10.2013 miałam podpisaną umowe o prace,
od 18.12.2013 przebywałam na zwolnieniu chorobowym L4
dnia 20.03.2014 otrzymałam rozwiązanie umowy o prac "przez niezdolność wynikającą w skutek choroby trwającą dłużej niż 3 miesiące (art 53 1 pkt 1 kodeks pracy)- ponieważ przepracowałam mniej niż pół roku.

po zakończonym chorobowym otrzymałam pół roku świadczenia rehabilitacyjnego oraz wyjazd do sanatorium.

Czy po zakończeniu świadczenia rehabilitacyjnego bedzie przysługiwało mi prawo do zasiłku dla bezrobotnych z UM?

Serdecznie pozdrawiam :-)

Ponawiam moje zapytanie, czy jest ktoś w stanie udzielić mi odpowiedzi?

Prawo do zasiłku przysługuje osobie, która w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy przepracowała, przebywała na zwolnieniu lekarskim po ustaniu zatrudnienia oraz świadczeniu rehabilitacyjnym przez 365 dni i otrzymywała co najmniej minimalne wynagrodzenie, od którego były odprowadzane składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy, zasiłek chorobowy i świadczenie rehabilitacyjne naliczane były od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.
Jeśli wskazane okresy: zatrudnienia, zasiłku chorobowego po ustaniu zatrudnienia i świadczenia rehabilitacyjnego dają łącznie 365 dni i wynagrodzenie było w wysokości co najmniej minimalnego to prawo do zasiłku będzie przysługiwało.

Powrót