Zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku Nvidia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nvidia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
od 15.06.2012 byłam zatrudniona na umowę o pracę, 3/4 etatu, na czas określony, zaszłam w ciąże i umowa został mi przedłużona do dnia porodu tj. 30.07.2013 niedługo kończy mi się macierzyński (ZUS) i chcę się zarejestrować w PUP czy będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych? Czy w szukaniu pracy PUP bierze pod uwagę takie okoliczności jak np. że jestem matką karmiącą piersią, bądź nie posiadam opieki dla dziecka (w żłobku zapisy dopiero od kwietnia na wrzesień, a opiekunka to koszt 10zł/h na co mnie nie stać) czy będzie to nieistotne i wysyła do pierwszej pracy jaką będę mogła wykonywać?

Nvidia napisał:
czy będzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych?
Jaka kwota stanowiła podstawę zasiłku macierzyńskiego i ile wynosiło wynagrodzenie brutto podczas pracy na 3/4 etatu?
Nvidia napisał:
Czy w szukaniu pracy PUP bierze pod uwagę takie okoliczności jak np. że jestem matką karmiącą piersią, bądź nie posiadam opieki dla dziecka (w żłobku zapisy dopiero od kwietnia na wrzesień, a opiekunka to koszt 10zł/h na co mnie nie stać) czy będzie to nieistotne i wysyła do pierwszej pracy jaką będę mogła wykonywać?
PUP ma aktywizować bezrobotnych, którzy sami oświadczają, że są zdolni i gotowi do podjęcia pracy. Jak ta gotowość przekłada się na Twoją sytuację?
Bo skoro dokonałaś rejestracji w PUP, to można domniemywać, że masz zabezpieczoną opiekę nad dzieckiem w sytuacji kiedy pojawi się odpowiednia dla Ciebie oferta pracy.

Wynagrodzenie miałam 1500 brutto.

Jeśli chodzi o moją gotowość to chodzi tu bardziej o to, że nie mam na chwilę obecną ubezpieczenia i nie będę miała jeśli się nie zarejestruję. Opiekę mogłabym znaleźć, ale nie jeśli będę pracować za 5zł/h a opiekunka weźmie więcej lub jak będę musiała dojeżdżać do pracy czy na staż powiedzmy 20km.
Chętnie podejmę pracę jeśli mogłabym ją wykonywać w domu lub gdzieś gdzie mogłabym zabierać dziecko np. w przedszkolu.

Ostatnia edycja:
Nvidia napisał:
Wynagrodzenie miałam 1500 brutto.
W okresie 15.06.2012-30.07.2013? Bo jeśli tak, to w roku 2013 nie osiągałaś nawet minimalnego wynagrodzenia za pracę (w 2013 to 1600 zł), od którego uzależnione jest prawo do zasiłku. A jaka kwota stanowiła podstawę zasiłku?

Co się zaś tyczy gotowości do pracy, przykro mi, ale w mojej ocenie tego podstawowego warunku nie spełniasz. Nie ma podstaw, aby kierować bezrobotne matki wyłącznie do pracy chałupniczej z uwagi na sprawowanie opieki nad osobą zależną. Mówiąc wprost... skoro zarejestrowałaś się jako osoba bezrobotna oznacza to, iż zorganizowanie opieki nad dzieckiem nie jest dla Ciebie problemem w przypadku szansy na podjęcie pracy.

PUP to nie instytucja ubezpieczająca, więc rejestracja jako bezrobotny w celu posiadania ubezpieczenia zdrowotnego jest nieporozumieniem. Jeśli PUP będzie posiadał odpowiednią do twojego wykształcenia, kwalifikacji i doświadczenia zawodowego ofertę pracy i przedstawi Ci ją, odmowa z uwagi na sprawowanie opieki nad dzieckiem nie będzie uzasadniona.

Ostatnia edycja:
Powrót