Zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku justyna663
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna663

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
chciałam zapytać czy należy mi się zasiłek dla bezrobotnych, jestem w następującej sytuacji:
Zatrudniona byłam od dnia 16 lipca 2013 roku na pełny etat za 1600 zl. 1 września przeszłam na chorobowe a później na zasiłek macierzyński. Sklep zamknięto 7 września 2013r.
Wiem, że okres zasiłku macierzyńskiego wlicza mi się w okres pracy i to mnie uprawnia do zasiłku, ale podstawą zasiłku jest również otrzymywanie najniższej krajowej a w 2014 r najniższa wynosi 1670 a w 2013 1600 i teraz nie wiem czy ZUS wypłacał mi zasiłek z z najniższej krajowej czy z 1600zl i nie nalezy mi sie zasiłek.

Witam,

Właśnie jestem w podobnej sytuacji i ZUS W 2014 Wypłacał mi od 1600 zł ponieważ zasiłek macierzyński się nie waloryzuje. Zarejestrowałam się W PUP ale odmówiono mi przyznania prawa do zasiłku ponieważ najniższa krajowa wynosi 1680 zł. A jak dzwoniłam na infolinie to powiedzieli że się należy ponieważ w takiej sytuacji liczy się sytuacja wyjściowa. Ilu ludzi tle interpretacji przepisów. Tutaj zadałam to pytanie ale nikt mi nie odpowiedział. Będę się odwoływała a co to przyniesie nie wiem.

dziekuje za odpowiedz, ja pojade jutro do up i zobaczymy co mi powiedza, a długo pracowałaś?

pracowałam 3 miesiące i przeszłam na chorobowe a później na macierzyński i miałam 15 miesięcy macierzyńskiego. Jak coś będziesz wiedziała to daj znać.

Powrót