zasiłek dla bezrobotnych po macierzyńskim

• Autor wątku Autor wątku slowik6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slowik6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
W styczniu kończy mi się macierzyński oraz umowa o pracę, pozostaje mi tylko rejestracja w PUP jako bezrobotna. Czy zasiłek będzie mi przysługiwał jeżeli miałam umowę na cały etat i najniższa krajową, a pół roku byłam na zwolnieniu lekarskim no i na macierzyńskim przez rok płatnym 80%?

Tak, prawo do zasiłku powinno przysługiwać. Warunkiem otrzymania zasiłku jest przepracowanie 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem, od którego odprowadzane są składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy. Zasiłki chorobowy oraz macierzyński, naliczane od co najmniej minimalnego wynagrodzenia, wliczają się do tego okresu.

również mam problem, w marcu kińczy mi się macierzyński i chciałabym pojsc na zasiłek tylko ze mij maz za kawalera miał prepisane 2, 007h tylko jego tata urzytkuje ta ziemie i nie wiem czy mi się należy ten zasiłek. proszę o odp

Jeśli nie mają Państwo rozdzielności majątkowej to rejestracja w urzędzie pracy nie będzie możliwa. Nieruchomość rolna przekraczająca 2 hektary przeliczeniowe uniemożliwia bowiem rejestrację w urzędzie pracy ze statusem osoby bezrobotnej oraz nabycie prawa do zasiłku. Najlepiej z dokumentami zgłosić się do urzędu pracy w celu wyjaśnienia.

Powrót