Zasiłek dla bezrobotnych po zasiłku chorobowym

• Autor wątku Autor wątku woolworth7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

woolworth7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,
chciałbym zapytać o termin do kiedy mam czas na zarejestrowanie się w UP aby nie utracić możliwości otrzymania zasiłku dla bezrobotnych ?. Umowa o pracę wygasła (nie przedłużona przez pracodawcę) w dniu 31.08.2014. Na zwolnieniu lekarskim przebywam od 19.08. i najprawdopodobniej będzie kontynuowane do końca lutego 2015. Jaki to będzie termin w moim przypadku ?

http://forumprawne.org/bezrobocie/457259-bezrobotny-prawo-do-zasilku.html

Rejestracja w PUP nie jest obowiązkowa, zatem nie ma żadnego ustalonego terminu na dokonanie rejestracji. Zasiłek zależy od ilości przepracowanych dni, wysokości wynagrodzenia i odprowadzanych składek na Fundusz Pracy.
1. Od kiedy trwała umowa o pracę, jaki był wymiar etatu, i jakie było wynagrodzenie brutto?
2. Pobierasz zasiłek chorobowy? Jaka jest podstawa jego wymiaru?

Umowa o pracę była na pełnym etacie z wynagrodzeniem powyżej średniej krajowej i trwała ponad 3 lata. Odprowadzane wszystkie składki w komplecie. Zasiłek chorobowy wypłacany od maksymalnej wysokości średniego wynagrodzenia ogłoszonego przez GUS - ok. 3780 zł. Chodzi mi o termin do kiedy mogę się zarejestrować aby nie utracić możliwości otrzymania zasiłku dla bezrobotnych ?

woolworth7 napisał:
Chodzi mi o termin do kiedy mogę się zarejestrować aby nie utracić możliwości otrzymania zasiłku dla bezrobotnych ?
Aby odpowiedzieć precyzyjnie na to pytanie potrzebna jest mi data "końcowa" zasiłku chorobowego? Jest to konieczne, aby móc cofnąć się 18 m-cy wstecz i ocenić czy zasiłek dla bezrobotnych będzie się należał czy nie.
woolworth7 napisał:
Na zwolnieniu lekarskim przebywam od 19.08. i najprawdopodobniej będzie kontynuowane do końca lutego 2015.
Wg. opinii Twojego lekarza zwolnienie lekarskie będzie trwało do 28 lutego 2015 roku czy dłużej? Bo nie wiem jaką datę rejestracji w PUP mogę przewidzieć... (najwcześniej to 1 marca 2015, choć do dokonania rejestracji wymagane jest zaświadczenie z ZUS o okresie i wysokości pobierania zasiłku chorobowego, a nie wiem czy ZUS "od ręki" takie zaświadczenie wyda), aby ocenić kiedy upłynie termin wymaganych co najmniej 365 dni z tzw. potocznie "najniższą krajową".

Ostatnia edycja:
Data końcowa zwolnienia to 28 lutego 2015. Jeżeli będzie to konieczne to mogę poprosić lekarza aby je ewentualnie skrócić.

W przypadku rejestracji w marcu 2015 r. zasiłek dla bezrobotnych będzie przysługiwał.
woolworth7 napisał:
Jeżeli będzie to konieczne to mogę poprosić lekarza aby je ewentualnie skrócić.
O stanie Twojego zdrowia i konieczności(bądź nie) przebywania na zwolnieniu lekarskim decyduje lekarz.
I o ile zwolnienie jest skutkiem faktycznej choroby, to lekarz, który stwierdził chorobę, nie uruchomi nagle swoich cudownych zdolności uzdrawiania pacjenta... na potrzeby uzyskania przez niego świadczeń pieniężnych od państwa np. zasiłku dla bezrobotnych ;)

Ostatnia edycja:
Chodziło mi o skrócenie 1-2 dniowe, jeżeli byłaby konieczność zarejestrowania się ostatecznie w UP do końca lutego. Te 1-2 dni nie mają żadnego wpływ na przebieg leczenia / choroby a jeżeli miałoby mi umożliwić dotrzymanie terminu rejestracji to lekarz by na pewno zrozumiał motyw. O takie rozwiązanie mi oczywiście chodziło ;)
A do kiedy jest ostateczny termin na rejestrację aby przysługiwał zasiłek z UP ?

Ostatnia edycja:
Czy mogę prosić o bardziej wyczerpującą odpowiedź ? Tzn. czy termin zasiłku chorobowego przedłuża okres 6 mc od daty zakończenia pracy i do kiedy jest ostateczny termin na rejestrację aby przysługiwał zasiłek z UP ?

woolworth7 napisał:
Czy mogę prosić o bardziej wyczerpującą odpowiedź ? Tzn. czy termin zasiłku chorobowego przedłuża okres 6 mc od daty zakończenia pracy i do kiedy jest ostateczny termin na rejestrację aby przysługiwał zasiłek z UP ?
Okres zasiłku chorobowego wlicza się do tych 365 dni wymaganych, aby nabyć prawo do zasiłku jeśli podstawa wymiaru zasiłku, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, będzie stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę. W roku 2015 minimalne wynagrodzenie za pracę to 1750 zł brutto. Nie jestem Ci w stanie podać ostatecznego terminu na rejestrację, ponieważ po pierwsze obowiązku rejestracji w PUP nie ma i w związku z tym ustawodawca nigdzie nie określił sztywnego terminu, po drugie tak jak napisałam już w poście nr 4 musiałabym znać przewidywaną datę końca choroby i rejestracji, bo od tego zależy od kiedy należy się cofnąć o 18 miesięcy i badać czy masz "uzbierane" te 365 dni.

Tak jak Ty precyzyjnie wskazałaś okres zatrudnienia
woolworth7 napisał:
Umowa o pracę była na pełnym etacie z wynagrodzeniem powyżej średniej krajowej i trwała ponad 3 lata
tak samo precyzyjnie mogę Ci odpowiedzieć, że: aby otrzymać prawo do zasiłku, w okresie bezpośrednich 18 miesięcy przed dniem rejestracji w PUP (a kiedy to może nastąpić nie wie nikt) musisz mieć udokumentowane co najmniej 365 dni zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy bądź okres pobierania zasiłku chorobowego jeśli podstawa wymiaru zasiłku, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, będzie stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót