zasiłek dla bezrobotnych po zasiłku chorobowym

• Autor wątku Autor wątku Anna_Koch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna_Koch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
2 lutego rozwiązałam umowę o pracę za porozumieniem stron, 6 lutego rozpoczęło się L4 (zasiłek chorobowy) które pobierałam do 7 sierpnia. Jeśli zarejestruję się dziś w Urzędzie Pracy to czy należy mi się wypłata zasiłku dla bezrobotnych i przez jaki okres będzie wypłacane? Teoretycznie okres półroczny od 2 lutego już upłynął ale zasiłek chorobowy jest podobno przedłużeniem tego okresu. Co więcej w opisanej sytuacji podobno należy się zasiłek przez 6 miesięcy od momentu rejestracji a nie przez 3 miesiące po 3 miesiącach od rejestracji (patrz status/rodzaj rozwiązania umowy o pracę). Czy ktoś może to potwierdzić?

Przyznając prawo do zasiłku urząd pracy sprawdza sposób rozwiązania umowy w okresie 6 miesięcy poprzedzających rejestrację. Zwolnienie lekarskie nie jest w tym przypadku brane pod uwagę. Prawo do zasiłku powinno przysługiwać więc od daty rejestracji.

Zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia wlicza się do okresu 365 dni uprawniających do zasiłku, o ile naliczany był od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

czyli rozumiem że jeśli przebywałam na zasiłku chorobowym przez 180 dni a rejestracja w UP odbędzie się po okresie dłuższym niż pół roku od rozwiązania umowy o pracę to dla UP nie jest istotny już sposób rozwiązania umowy o pracę i należeć mi się będzie 6 zasiłków z Urzędu Pracy?

Tak, o ile spełniony będzie warunek przyznania zasiłku - minimalne wynagrodzenie w trakcie zatrudnienia i zasiłek chorobowy naliczany od co najmniej minimalnego wynagrodzenia.

A to nie przeszkadza, że od rozwiązania umowy o pracę do dnia w którym rozpoczęto pobieranie zasiłku chorobowego jest przerwa kilku dni? Nie ma to znaczenia dla UP?

Nie, ważne aby w badanym okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację było 365 dni pracy i zasiłku.

dziękuję, bardzo rzetelna i konkretna informacja.

Pozdrawiam serdecznie :)

Ania

A proszę mi jeszcze powiedzieć (pytam z czystej ciekawości) czy jeśli zasiłek chorobowy trwał by tylko dajmy na to 3 miesiące to również należało by się 6 miesięcy świadczenia z UP? Pytam bo nie mogę zrozumieć zagadnienia stosunku rozwiązania umowy o pracę versus okres otrzymywania świadczenia z UP

Przyznając prawo do zasiłku urząd sprawdza 6 miesięcy poprzedzających rejestrację, czy w tym okresie dana osoba rozwiązała umowę na mocy porozumienia stron lub ją wypowiedziała. Jeśli taka sytuacja ma miejsce, przyznaje prawo do zasiłku po okresie karencji. Oznacza, to że prawo do zasiłku przysługuje po 90 dniach od daty rejestracji i okres ten skraca czas pobierania świadczenia, czyli wypłacane jest po tych 90 dniach tylko przez kolejne 90 (zasiłek można bowiem otrzymywać przez 180 dni zgodnie z ustawą, a nie przez 6 miesięcy - co w sumie i tak wychodzi na jedno).

Jeśli rejestracja nastąpiłaby wcześniej niż po upłynięciu 6 miesięcy od rozwiązania umowy na mocy porozumienia stron, zasiłek zostałby przyznany po 90 dniach od daty rejestracji na 90 dni.

Powrót