Zasiłek dla bezrobotnych po zasiłku rodzicielskim

• Autor wątku Autor wątku pati7821
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pati7821

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
czy po zasiłku rodzicielskim wypłacanym przez ZUS można otrzymać zasiłek dla bezrobotnych?
moja sytuacja przedstawia sie nastepująco: od kwietnia 2011 pracowałam w firmie X zaszłam w ciążę i umowa została przedłużona do dnia porodu tj 20.11.2013, następnie pobierałam zasiłek macierzynski do dnia 20.05.2014- 100% a od 21.05.2014 do 18.11.2014 zasiłek rodzicielski- 60%. Jednoczesnie od 1.10.2014 do 31.01.2015 miałam umowe zlecenie. Z początkiem lutego zarejestrowałam sie w UP jako osoba bezrobotna i tu ku mojemy zaskoczeniu (może niesłusznym) jak sie okazało kolejnego dnia bez prawa do zasiłku. Pani w urzedzie podczas rozmowy poinformowała mnie ze nie otrzymam od razu decyzji jak bedzie z tym zasiłkiem bo jestem pierwszym takim przypadkiem i ona sama nie wie i musi sie zorientowac w temacie a decyzje przesle mi pocztą. Jednak wydaje jej sie ze zasiłku nie otrzymam dlatego, że w ich ustawie zasiłek można otrzymac po zasiłku macierzyńskim a nie ma nic o zasiłku rodzicielskim (gdybym miała zasiłek macierzyński to zasiłek dla bezrobotnych miałabym przyznany bez problemu jednak chdzi o słowo "rodzicielski" ktorego nie ma w ustawie- takie słowa usłyszałam). Pani z ZUS do ktorej udałam sie po wyjściu z UP powiedziała ze zasiłek rodzicielski jest kontynuacją zasiłu macierzyńskiego.
Czy powinnam odwołać sie od tej decyzji? Jeżeli tak to co napisać w odwołaniu? a może decyzja jest słuszna? Pytam bo Pani w urzędzie sama miała wątpliwości jak to będzie w mojej sytuacji.
Z gory dziekuje za odpowiedz,
Pozdrawiam

Jeśli wynagrodzenie w trakcie zatrudnienia było równe co najmniej minimalnemu wynagrodzeniu lub wyższe i od tego wynagrodzenia naliczany był zasiłek macierzyński (na urlopach macierzyńskim i rodzicielskim) to prawo do zasiłku dla osób bezrobotnych bezapelacyjnie przysługuje.
Informacje na temat okresów uprawniających do nabycia prawa do zasiłku oraz podstawę prawną można znaleźć na tej stronie.
Jeśli warunek przyznania zasiłku został spełniony (minimalne wynagrodzenie) to po otrzymaniu negatywnej decyzji należy się odwołać.

Dziekuje za odpowiedz. Wszystko sie wyjasnilo w mojej sprawie. Decyzja PUP zostala zmieniona i bede otrzymywala zasilek dla bezrobotnych.

Powrót