zasiłek dla bezrobotnych - ponowna rejestracja

• Autor wątku Autor wątku milka2727
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milka2727

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Czy ja mogę coś jeszcze zrobić? Otóż, otrzymywałam zasiłek dla bezrobotych przez 8 miesięcy, potem podjęłam pracę i dostałam zasiłek aktywizacyjny. Praca trwała 3 miesiące. Po zakończeniu pracy, zapomiałam i zarejestrowałam się dopiero po 23 dniach, od daty rozwiązania umowy. Pani w UP powiedziała, że niestety nie otrzymam zasiłku za 4 miesiące, poieważ powinam zarejestrować się w ciągu 14 dni. Wiem, mój błąd bo jakimś cudem ubzdurałam sobie, że na rejestrację mam miesiąc a nie 14 dni.:mad: Dodam, że świadectwo pracy wysłano mi dopiero po 15 dniach od rozwiązania umowy. Pani w UP powiedziała, że dostanę decyzję odmowną i mogę się odwołać, ale czy to wogóle ma jakiś sens? Czy pieniądze już przepadły i nic się ie da zrobić?

milka2727 napisał:
Po zakończeniu pracy, zapomiałam i zarejestrowałam się dopiero po 23 dniach, od daty rozwiązania umowy. Pani w UP powiedziała, że dostanę decyzję odmowną i mogę się odwołać, ale czy to wogóle ma jakiś sens?
Nie ma. Ustawa o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (art. 73 ust. 5) jasno precyzuje, że na tzw. "uzupełnienie zasiłku" można wejść w przypadku dokonania ponownej rejestracji "w okresie 14 dni od dnia ustania zatrudnienia, zaprzestania wykonywania innej pracy zarobkowej (...)".
Niestety, ustawodawca nie przewidział wyjątków w przypadku zapominalstwa... Za późno się zarejestrowałaś i niewybrane 4 miesiące zasiłku przepadły.

Ostatnia edycja:
Powrót