Zasiłek dla bezrobotnych - Rejestracja w PUP.

• Autor wątku Autor wątku xteosx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xteosx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Mam następujący problem.
Mój mąż - rolnik - posiada ok. 15ha przeliczeniowych ziemi, jest jedynym właścicielem tej ziemi, a także ostatnio dokupiliśmy 1,76ha - własność ustawowa (wspólna) W związku z tym mąź posiada 15ha oraz razem posiadamy 1,76ha ziemi.

Dwa lata temu, gdy mąż posiadał tylko 15ha ziemi, zarejestrowałam się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, następnie podjęłam pracę jako nauczyciel (umowa o pracę). Wówczas nie było problemu, aby uzyskać status osoby bezrobotnej, zostało napisane oświadczenie, iż nie pracuję w owym gospodarstwie - zgodnie ze stanem faktycznym.

Miesiąc temu skończył mi się półroczny urlop macierzyński, a od września wrócę do pracy w szkole, jednak przez ten czas chciałam zarejestrować się w PUP jako osoba bezrobotna. Jednak przez w/w 1,76ha wspólnej ziemi (mojej i męża) sprawa się skomplikowała.

Urząd pracy zarejestrował mnie jako osobę bezrobotną, a także przyznał zasiłek dla bezrobotnych. Zostały złożone wszystkie wymagane dokumenty o dochodach męża, a także o tym, iż nie pracuję w gospodrastwie. Po tym czasie - PUP - skontaktował się z KRUSem, a ten poinformował PUP, iż mąż jest w posiadaniu 15ha. Stanowisko KRUSu jest następujące: jeśli PUP-zarejestruje mnie jako osobę bezrobotną, wówczas KRUS nie będzie miał żadnych przeciwwskazań ku temu, natomiast PUP twierdzi, iż jeśli KRUS wyda oświadczenie o nie płaceniu składek ubezpieczeniowych KRUS - zarejestruje mnie jako osobę bezrobotną.

W dniu dzisiejszym otrzymałam pismo z PUP informujące o zawieszeniu przyznanego zasiłku oraz skierowaniu sprawy do wojewody, który ma uznać czy zasiłek winien być uwzględniony w odniesieniu do niecałych 2ha posiadanych wspólnie czy też do 15ha posiadanych przez męża.

W moim mniemaniu - ja najbardziej spełniam wszystkie warunki:
nie są właścicielami lub posiadaczami samoistnymi lub zależnymi nieruchomości rolnej, d)w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 23 kwietnia 1964 r. - Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 16, poz. 93, z późn. zm.), o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe lub nie podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w gospodarstwie rolnym o powierzchni użytków rolnych przekraczającej 2 ha przeliczeniowe,
e) nie uzyskują przychodów podlegających opodatkowaniu podatkiem dochodowym z działów specjalnych produkcji rolnej, chyba że dochód z działów specjalnych produkcji rolnej, obliczony dla ustalenia podatku dochodowego od osób fizycznych, nie przekracza wysokości przeciętnego dochodu z pracy w indywidualnych gospodarstwach rolnych z 2 ha przeliczeniowych ustalonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego na podstawie przepisów o podatku rolnym, lub nie podlegają ubezpieczeniom emerytalnemu i rentowym z tytułu stałej pracy jako współmałżonek lub domownik w takim gospodarstwie,

Co z tym zrobić? Jaka powinna być ostateczna decyzja PUP?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
xteosx

Powrót