Zasiłek dla bezrobotnych vs miejsce zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku uzytkowni2k1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

uzytkowni2k1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry,

proszę o pomoc w rozwiązaniu wątpliwości.

Mieszkam w mieście ''A'' w mieszkaniu własnościowym i rozwiązałem umowę z pracodawcą za porozumieniem stron, ze względu na zmianę miejsca zamieszkania.
Muszę wrócić na dzień dzisiejszy do rodziców, do miasta "B" tam gdzie jestem zameldowany i chciałbym skorzystać z zasiłku który będzie mi się należał raczej od razu.

Czy jak po dwóch-trzech miesiącach (gdy nie otrzymam pracy w mieście ''B'') będę chciał wrócić do miasta ''A'' do mieszkania bez zmiany meldunku mogę dalej korzystać z zasiłku?

Dziękuje za odpowiedź.

Rejestracji należy dokonać zgodnie z zameldowaniem stałym albo czasowym (jeśli nie masz zameldowania, to tam gdzie przebywasz). Więc w tym przypadku zarejestruj się od razu w rodzinnej miejscowości, gdzie masz meldunek.
Jeśli będziesz chciał wrócić do miejscowości, gdzie aktualnie mieszkasz, to wystarczy że złożysz w PUP wniosek o przeniesienie dokumentów w związku ze zmianą zamieszkania i zarejestrujesz się w nowym miejscu (oczywiście pod warunkiem, że będziesz tam posiadał co najmniej tymczasowe zameldowanie). Wtedy również zostanie przeniesiony Twój zasiłek.
Jeśli jednak nie będziesz chciał się meldować w innym miejscu, to możesz pozostać zarejestrowany w rodzinnym mieście, ale pamiętaj, że musisz pozostawać do dyspozycji tamtego urzędu (np. stawiać się na wyznaczone wizyty).
Innym wyjściem jest wymeldowanie się w ogóle. Wtedy możesz rejestrować się tam, gdzie mieszkasz :)

Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Pozdrawiam :)

Powrót