Zasiłek dla bezrobotnych w ciągu 7 dni a rozwiązanie umowy z porozumieniem stron

• Autor wątku Autor wątku krzysztof5332@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysztof5332@wp.pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie!

Mam następujący problem. Mianowicie pracuję w firmie ''X'' 26 lat i nie jestem w stanie dłużej w niej pracować ze względu na ogrom pracy, którą mi narzuca. Dodam także, że jest to firma, która ma nadwyżkę liczby pracowników i zwolnienia pracowników ''są jej na rękę''. Czy jeżeli na swój własny wniosek zgłoszę rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron swojej firmie, otrzymam zasiłek dla bezrobotnych w ciągu 7 dni od rejestracji?

Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.

I pytanie kolejne: Czy w takim przypadku otrzymam także odprawę od pracodawcy? Myślę, że ta firma jest chętna do zwalniania pracowników, jednakże już mniej chętna do rozdawnictwa odpraw...

zasiłek po 90 dniach i o tyle pomniejszony

Odprawa nie będzie sie należała

Od tych zasad są jednak także, pewne wyjątki. Porozumienie o rozwiązaniu umowy o pracę nie wywoła takich skutków na prawo do zasiłku, gdy nastąpiło z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia, z przyczyn dotyczących zakładu pracy.

Znalazłem taką informację (wytłuściłem ją). Czyli rozumiem, że zasiłek po 7 dniach na zasadzie ''zmniejszenia zatrudnienia, z przyczyn dotyczących zakładu pracy'' otrzymuje pracownik, jeżeli rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem następuje na wniosek pracodawcy, a nie pracownika, tak?

Od ponad 1 roku nie ma już 7 dni oczekiwania na zasiłek.
Zasiłek dla bezrobotnych będzie przysługiwał od dnia rejestracji pod warunkiem, że porozumienie stron nastąpi z powodu upadłości, likwidacji pracodawcy lub zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy lub rozwiązanie stosunku pracy za wypowiedzeniem lub na mocy porozumienia stron nastąpi z powodu zmiany miejsca zamieszkania.

W takim razie dwa pytania na potwierdzenie:

1. Czyli w przypadku porozumienia stron mogę liczyć na warunek ''zmniejszenia zatrudnienia z przyczyn dotyczących zakładu pracy''? Dodam, że jest to zakład pracy, który w ubiegłych latach stosował programy dobrowolnych odejść.
2. A jeżeli złożę wypowiedzenie umowy o pracę to będzie mi przysługiwał jakikolwiek zasiłek dla bezrobotnych, jeżeli (odpukać) nie znajdę żadnej pracy?

Ad. 1) O to proszę pytać swojego pracodawcy.
Ad. 2) A jaki będzie powód wypowiedzenia? Standardowo wypowiedzenie skutkuje zasiłkiem dla bezrobotnych dopiero po 90 dniach od dnia rejestracji w PUP i o taki też okres jest on skrócony. Chyba, że okoliczności wypowiedzenia ze strony pracownika są takie jak napisałam w poście # 5.

A jeżeli wypowiedzenie będzie bez powodu z zachowaniem 3-mies. okresu wypowiedzenia i zgodził się na nie pracodawca?

To zasiłek otrzymasz po 90 dniach od dnia rejestracji i o tyle dni zostanie skrócony okres jego pobierania.
Aby uzyskać prawo do zasiłku od razu tzn. od dnia rejestracji z dokumentów przedstawionych w PUP w trakcie rejestracji ma jasno wynikać kto wypowiedział umowę i z jakiego powodu albo z jakiego powodu nastąpiło porozumienie stron.

Ostatnia edycja:
zasiłek po 90 dniach i o tyle pomniejszony

Odprawa nie będzie sie należała
A co sądzi użytkownik Piffko, który od razu przedstawił wynik sprawy?

Powrót