Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku beata777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

beata777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Pracowałam w UK pełny etat przez 12 miesiecy (do kwietnia 2009 roku). Od kwietnia 2009 do lipca 2009 prowadziłam własny biznes (byłam samozatrudniona). Od lipca 2009 nie mam pracy, jestem zarejestrowana w Job Centre ale bez prawa do zasiłku (potwierdzenie rejestracji w Home Office otrzymałam 3 miesiace po rozpoczeciu pracy, więc od tego momentu liczy mi sie tylko 9 miesiecy). Postanowilam wrocic do Polski. Czy w Polsce mogę sie starac o zasiłek dla bezrobotnych?

Nie.
Jobseeker's Allowance przysługuje osob pracującym legalnie w UK, zarejestrowanym w WRS, płacącym podatki i składki na National Insurance Contributions. Świadczenie wypłacane w tym wypadku będzie przez JobCentre Plus.
Można by transferować zasiłek dla bezrobotnych, do Polski ale trzeba njapierw mieć do niego prawo.

A jeśli ja będę otrzymywał zasiłek (1 marca idę się zarejestrować)to przy ewentualnym wyjezdzie za granicę w marcu na 2 miesiące mogę go zawiesić czy coś takiego?

Jeżeli do UK, to jest możliwośc transferu zasiłku z Polski.

Nie,ja jadę do Holandii ale nie wiem czy tam będę zarejestrowany ponieważ muszę się sprawdzić w pracy,a nie chcę zostać bez środków do życia w razie nie powodzenia w Holandii

beata jezeli nie nabylas prawa do swiadczen w uk mozesz przetranswerowac swoje skladki na ubezpieczenie i starac sie o ten zasilek w Polsce . Wszystkiego dowiesz sie na stronie WUP

mam pytanie. Zaszlam w ciaze i nie pracuje czy moge zarejestrowac sie jako bezrobotna??

aha jeszcze jedno, jezeli urzad pracy skieruje mnie do jakies pracy a moj lekarz uzna ze nie jestem w stanie jej wykonywac i wystawi mi zwolnienie to czy wtedy urzad pracy uzna ze nie jestem zdolna do pracy i odbierze mi status bezrobotnej??

Tak. Bedac na zwolnieniu lekarskim nie jest sie zdolnym do pracy.

Drodzy forumowicze,zwlaszcza moderator ktory ma duza wiedze. potrzebuje pomocy. Mieszkam w anglii juz od 5 lat. Przez ostatnie 4 lata studiowalem I tez pracowalem, jednak nigdy nie zglosilem sie do home office. 9 lutego 2011 zglosilem wniosek o przyznanie JSA. Niedawno wyslali mi list ze musze im dostarczyc wrs I registration card I do tego dolaczylem im the habitual residence test. I czekam na nich odpowiedz juz od 2 tygodni-ani widu ani sluchu!!- czy oni sobie robia ze mna jaja? Czy jam am szanse dostac ten zasilek jak nie mam home officu?
Z tego co wiem 1 maja 2011 znika obowizkowy rejestr z home office. W zwiazku z czym jesli hipotetycznie bym byl dalej bezrobotnym po 1 maja 2011 I mial dalej konto w job centre jako bezrobotny, czy wtedy bym dostal ten zasilek z data 9 lutego czy moze od 1 maja by mi naliczyli?bardzo interesuje mnie ta kwestia prawna, wiec prosze o rzetelne informacje. Pozdrawiam bartek.

Powrót