Zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Magda2903
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magda2903

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam

Osoba była zatrudniona na umowe o prace przez 1 miesiąc na 1/2 etatu z zarobkiem 1/2 minimalnej krajowej po miesiącu umowa została przedłużona na cąły etat na 11 miesięcy a wynagrodzenie wzrosło do 2200 brutto. Umowa nie została przedłużona przez pracodawcę. Czy w obecnej sytuacji przysługuje zasiłek dla bezrobotnych?
Wiem że aby otrzymac zasiłek należny przez min rok otrzymywać minimalne wynagrodzenie na podstawie umowy o pracę, jak to jest liczone czy brana jest pod uwage średna roczna zarobków ( w tym przypadku zarobki roczne przekraczają minimalną krajową) czy w moim przypadku pierwszy miesiąc poniżej minimalnej krajowej przekreśla prawo do zasiłku?

Nie jest wyciągana średnia. W każdym miesiącu należy otrzymywać co najmniej minimalne wynagrodzenie. Prawo do zasiłku nie będzie przysługiwało.

Moje pytanie : byłam na zasiłku dla bezrobotnych po 3 mcach znalazłam sobie prace.. przepracowałam 2 tyg ( niestety) i teraz co? nalicza mi się nowe pół roku bezrobocia z zasiłkiem?

Nie, wracasz na kontynuację zasiłku. Należy zarejestrować się w urzędzie pracy w ciągu 14 dni od zakończenia zatrudnienia.

Powrót