Zasiłek dla samotnej matki

• Autor wątku Autor wątku MagdalenaHH
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MagdalenaHH

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam i proszę Was o pomoc. Pracę rozpoczęłam pod koniec stycznia 2013, zaszłam w ciążę i umowę miałam przedłużoną do dnia porodu, czyli do marca 2014. Właśnie kończy mi się zasiłek macierzyński z ZUSu. Sama wychowuję dziecko, nie mam przyznanych przez sąd alimentów, ojciec dziecka nie pracuje, więc nic na córkę nie płaci. Nie jestem również w stanie pracować, ponieważ opiekuję się dzieckiem. Czy jeśli zarejestruję się w Urzędzie Pracy po to, żeby mieć ubezpieczenie, to będzie mi również przysługiwał zasiłek? Wcześniej pracowałam, ale nie jest to nigdzie udokumentowane...
I mam jeszcze drugie pytanie - mieszkam razem z moim tatą. Czy on może w pracy wpisać w ubezpieczenie mnie i moje dziecko?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Jeśli w trakcie zatrudnienia wynagrodzenie było równe co najmniej minimalnemu wynagrodzeniu za prace lub wyższe i od co najmniej minimalnego wynagrodzenia naliczany jest zasiłek macierzyński to prawo do zasiłku dla osób bezrobotnych będzie przysługiwało. Zasiłek zostanie przyznany na 365 dni z tytułu samotnego wychowywania dziecka.
Osoby zarejestrowane jako bezrobotne objęte są ubezpieczeniem zdrowotnym od daty rejestracji. Do ubezpieczenia mogą zgłosić również członków rodziny.

Dlaczego nie wystąpiłaś do sądu o zasądzenie alimentów ?? To, ze ojciec nie pracuje to nie zwalnia go z płacenia na dziecko, jeżeli nie będzie miał z czego i komornik nic nie ściągnie to pieniądze będzie i wypłacał FA.

Powrót