T
Tegamin
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam! Otóż przez 4 miesiące pracowałem w mercedesie jako zeit arbeiter(przepraszam za złą pisownię, ale mój niemiecki jest na b. słabym poziomie
), teraz przyjeli kogoś po szkole i mnie zwolnili. Jestem bez pracy i bez środków do życia(+ rodzice chcą bym się wyprowadził, gdyż mam już 19 lat i mam iść na swoje, a więc również jestem prawie bez mieszkania). Z tego co wiem to by otrzymać zwyczajny zasiłek(w postaci bodajże 80% przychodów) należy przepracować przynajmniej rok. Ale czy w przypadku kiedy nie posiadamy żadnych środków do życia to czy państwo nie musi zapewnić nam minimum środków do życia, czyli tzw. Hartz iv? Z tego co pamiętam to moja nauczycielka ze sprachkursu powiedziałą że każdemu należy się mieszkanie socjalne oraz zasiłek dla bezrobotnych. Państwo nie może nikomu pozwolić spać na ulicy. Jednakże czy to prawda? Mam tutaj zameldowanie i pozwolenie na pracę. Tak więc 3 pytania
1. Czy przysługuje mi Harzt iv?
2. W przypadku jeśli nie przysługuje, to co mam zrobić? Czy istnieje jakaś inna pomoc dla bezrobotnych?
3. Czy ten zasiłek jest wystarczający do życia "od, do" (dopóki nie znajdę pracy)?
1. Czy przysługuje mi Harzt iv?
2. W przypadku jeśli nie przysługuje, to co mam zrobić? Czy istnieje jakaś inna pomoc dla bezrobotnych?
3. Czy ten zasiłek jest wystarczający do życia "od, do" (dopóki nie znajdę pracy)?