zasiłek i macieżyńskie w DE

• Autor wątku Autor wątku kyszy253
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kyszy253

Użytkownik
Odpowiedzi
40
witam. Od pół roku mieszkam z mężem w niemczech. Na własna reke szukam pracy. Nigdzie sie nie rejstrowalam. Jestem tu zameldowana i podlegam pod ubezpueczenie męża. Staramy sie o dziecko. Czy bedzie mi sie nalezal zasilek lub maciezynskie po urodzeniu dziecka? bo wlasciwie ubezpieczenie mam ale podciagniete od meza.

Faktycznie, przepraszam za wprowadzenie w błąd. 190 E będzie od następnego roku.

dziekuje za odpowiedzi. A czy mógł by mi ktos powiedziec gdzie mozna sie starac o te świadczenia ojakie dokumenty musze przedłozyc. I jeszcze jedna istotna rzecz: przeczytalam gdzies ze jeden rodzic przynajmniej musi miec staly meldunek. Czy faktycznie tak jest i jesli tak to w jaki sposob sie o niego starac bo staly meldunek mamy w pl a tu tylko tymczasowy i w dowodach tez mamy pl

W niemczech nie ma okreslenia staly lub tymczasowy meldunek ...meldunek jest meldunkiem i kropka ....

KG- Familienkasse własciwa dla miejsca zamieszkania - wypełnić wniosek, dołączyć Geburtsurkunde i dokument zameldowania na terenie Niemiec, a jakie jeszcze dokumenty, dowiesz się na miejscu.
EG - musisz w internecie poszukac Elterngeldstelle właściwego dla miejsca zamieszkania.
Dodam jeszcze, że gdybyś pracowała, to EG jest wyliczany na podstawie dochodu z ostatnich 12 miesięcy przed urodzeniem dziecka i bywa sporo wyższy niż 300 E. Tak więc opłaca sie najpierw pójść do pracy.

Powrót