Zasiłek macierzyński dla bezrobotnej?

• Autor wątku Autor wątku Stokrotka166
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Stokrotka166

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witajcie, mam pytanie odnośnie zasiłku macierzyńskiego

Sytuacja wyglada tak jestem mama 1,5 rocznego synka, jestem bezrobotna i otrzymuje zasilek dla bezrobotnych.

Przed urodzeniem dziecka pracowalam najpierw na stazu potem na umowe na czas okreslony, jednak zaszlam w ciaze i mialam umowe przedluzona do dnia porodu, musialam tez byc cala ciaze na zwolnieniu. Po urodzeniu ustalo moje zatrudnienie i dostawalam rok zasilku macierzynskiego, teraz po ustaniu zasilku macierzynskiego zarejestrowalam sie do pup i dostaje zasilek dla bezrobotnych.

Moje pytanie brzmi: Czy jeśli zajde teraz w ciaze to dostane zasilek macierzyński pomimo ze nie mam pracy, czy trzeba miec prace aby dostac zasilek macierzynski.Jak to wyglada?

Niestety nie należy Ci się nic. Aby otrzymać zasiłek macierzyński, należy przed urodzeniem dziecka posiadać ubezpieczenie chorobowe.
A tak na marginesie, po miesiącu od urodzenia PUP wezwie Cię, abyś stawiła się i złożyła oświadczenie, że jesteś gotowa do podjęcia pracy.

Aha, rozumiem. A czy idzie na bezrobociu nabyc takie ubezpieczenie? Ile wtedy wynosi zasilek?

Nie można dobrowolnie opłacać składki chorobowej.
Urodzenie dziecka w trakcie pobierania zasiłku dla osób bezrobotnych lub w ciągu miesiąca po jego ustaniu skutkuje wydłużeniem okresu pobierania zasiłku o czas, przez który zgodnie z przepisami, przysługiwałby zasiłek macierzyński.

Powrót