zasilek macierzynski kiedy sie nalezy? krus

• Autor wątku Autor wątku justyna.9
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justyna.9

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam jestem w 5 miesiacu ciazy dopiero teraz ubezpieczylam sie w krusie. mam rodzic w lipcu. chcialabym wiedziec ile musze byc ubezpieczona czasu zeby mi sie nalezal zasilek macierzynki po urodzeniu dziecka czy wogole cos mi sie nalezy? Drugie pytanie czy moge isc odrazu na chorobowe? skladke mam dopiero oplacic. Kiedy najlepiej isc na chorobowe?

KRUS: zasiłek macierzyński
W przypadku rolników ubezpieczonych w KRUS na wniosek (dobrowolnie) zasiłek ten przysługuje, jeśli okres podlegania temu ubezpieczeniu wynosi co najmniej rok bezpośrednio przed wystąpieniem zdarzenia uzasadniającego nabycie prawa do tego świadczenia (tj. np. przed porodem). do wymaganego rocznego okresu ubezpieczenia nie wlicza się okresów podlegania innemu ubezpieczeniu społecznemu, nawet gdy zainteresowany nie nabył prawa do analogicznego świadczenia z tego ubezpieczenia.

justyna.9 napisał:
Drugie pytanie czy moge isc odrazu na chorobowe?
spytaj się lekarza

ubespieczylam sie dobrowolnie jako domownik od taty jest juz dlugo ubezpieczony, czyli jesli pojde teraz na chorobowe bedzie mi ono przyslugiwalo odrazu? jesli w lipcu zglosze ze urodzilam dziecko? nic nie bedzie mi sie nalezalo?

KRUS: zasiłek chorobowy
Od 2 maja 2004 r., zgodnie z art. 15a ww. ustawy, od osób objętych ubezpieczeniem wypadkowym, chorobowym i macierzyńskim na wniosek (dobrowolnie) wymaga się nieprzerwanego okresu ubezpieczenia społecznego rolników przez co najmniej rok bezpośrednio przed wystąpieniem czasowej niezdolności do pracy, uzasadniającej nabycie prawa do zasiłku chorobowego, z wyjątkiem zasiłku chorobowy przysługującego w razie doznanego wypadku przy pracy rolniczej.

czyli jesli dostane zwolnienie od lekarza bedac w ciazy i dam je w krusie to nic nie otrzymam z tego tytulu?dopiero bedac rok czasu w krusie cokolwiek mi sie nalezy?

Prosze o odpowiedz gdyz nie rozumiem tych artykulow, bardzo prosze o prosta odpowiedz. chodzi mi tylko o to czy cokolwiek mi sie nalezy? czy musze byc rok ubezpieczona w krusie aby otrzymac zasilek macierzynski i chorobowe pozdrawiam

Żeby dostać zasiłek chorobowy/macierzyski to Ty byś musiała opłacać składkę minimum 1 rok.

a jak jest w przypadku zwolnienia jesli dostarcze teraz? otrzymam cos z tego tytulu?

nie co jest niezrozumiałe dla Ciebie w zdaniu ?
Agnieszka3M napisał:
wymaga się nieprzerwanego okresu ubezpieczenia społecznego rolników przez co najmniej rok bezpośrednio przed wystąpieniem czasowej niezdolności do pracy,

przed chwila otrzymalam inna odpowiedz. ze jesli tato placi obowiazkowa skladke a ja jestem ubezpieczona od niego jako domownik to wszystko sie nalezy bez wzgledu na czas.

przed chwila otrzymalam inna odpowiedz. ze jesli tato placi obowiazkowa skladke a ja jestem ubezpieczona od niego jako domownik to wszystko sie nalezy bez wzgledu na czas.
I to jest prawidłowa odpowiedź na pani pytanie
Wcześniejsze były błędne z tego względu iż pani sama napisała, iż ubezpieczyła się dobrowolnie.

Z całym szacunkiem dla eksperta Agnieszka3M, jej odpowiedź jest prawdziwa, ale nie uwzględnia pani sytuacji, dlatego też w pani przypadku jest błedna, bo pani podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu.
Z tytułu urodzenia dziecka przysługuje pani zasiłek macierzyński w wysokosci czterokrotnosci emerytury podstawowej, co do konkretnych i aktualnych kwot odsyłam na stronę KRUS'u.

Ostatnia edycja:
No tak ja ubezpieczylam sie dobrowolnie ale tato oplaca obowiazkowe skladki. Nie znam tak dobrze prawa i nie wiedzialam ze to jest takie istotne.

To jest kluczowe, ponieważ ustawodawca rozróźnia przyznawanie świadczeń z tytułu ubezpieczenia społecznego rolników własnie od typu podlegania ubezpieczeniu.
Jeśli pani tata posiada wiecej niz 1 ha przeliczeniowy to wówczas nie stosuje się do pani wymogów o których pisano wcześniej dotyczących podlegania ubezpieczeniu przez określony czas przed udzieleniem świadczenia.

Czy wówczas domownik ma wybór od kiedy się ubezpieczy?

@ Agnieszka3M
Przyznam, że nie bardzo rozumiem pytanie...
Przy zgłoszeniu domownika, który podlega obowiązkowemu ubezpieczeniu społecznemu czas podlegania ubezpieczeniu zaleźny jest od spełnienia warunków ustawowych - stad też w przypadku późniejszego zgłoszenia (tj. po powstaniu obowiązku podlegania ubezpieczeniu) możliwe jest objęcie ubezpieczeniem "wstecz" za kwartały kiedy ubezpieczony owemu ubezpieczeniu podlegał, a "de facto" zgłosozny nie był na skutek np. niedopełnienia obowiązku zgłoszenia przez rolnika.

tak, chodziło mi o obowiązek płacenia składek wstecz - Justyna cały czas pisze, że "ubezpieczyła się dobrowolnie".
justyna.9 napisał:
Witam jestem w 5 miesiacu ciazy dopiero teraz ubezpieczylam sie w krusie.

Tak, to prawda - dlatego też zwróciłem jej na to uwagę w poście #13.
Ale później sama wyjaśniła, iż jej ojciec opłaca składki "obowiązkowe" czyli podlega z mocy ustawy.

Jak KRUS weryfikuje czy ktoś spełnia warunki do bycia domownikiem? Jeżeli mieszkam w gospodarstwie ale twierdzę, że w nim nie pracuję - wystarczy samo oświadczenie rolnika?

Domniemanie wynikające z ustawy, iż osoba która ukoczyła 16 lat i zamieszkuje w gospodarstwie, to stale pracuje w gospodarstwie (o ile potwierdzi to zgodne oświadczenie rolnika i domownika!) i tym samym jest domownikiem.

Tyle teoria i brzmienie przepisu. W praktyce jak ktoś nie chce się ubezpieczyć, to złamie przepis i się nie zgłosi, wyrządzając samemu sobie krzywdę - a jak dużą to okaże się dopiero w nieszczęściu jak będzie musiał np. udać się do lekarza....

Powrót