Zasiłek macierzyński z PUP ?

• Autor wątku Autor wątku Roxettee89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roxettee89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, moja sytuacja wygląda tak:
Pracowałam ok 2 lat przez tzw, spółkę umowy tygodniowe, przedłużane co tydzień, ale w ciągłości, zaszłam w ciąże , jestem na L4 i mam wypłacane przez ZUS moja umowa wygasła, także nie przysługuje mi urlop macierzyński. Nabyłam prawo do zasiłku dla bezrobotnych, dowiedziałam się że PUP wypłaca bezrobotnym matkom (prawdopodobnie 20tyg), kiedy miałabym się zarejestrować jako bezrobotna? Nie wiem czy teraz mogę bedąc na L4 i majac wyplacane pieniazki z ZUS? Czy jesli zrobilabym to po porodzie mialabym szanse na macierzyskie z PUP?
Czy ktoś byl w podobnej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc.

nie, nie ma takiej mozliwości
ponadto PUP nie wypłaca zasiłku macierzynskiego tylko, jezeli kobieta urodzi w trakcie pobierania zasiłku okres ten ulega przedłużeniu o czas, przez który przysługiwałby jej, zgodnie z odrębnymi przepisami, zasiłek macierzyński.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie rozumiem? Moja umowa wygasła, mam prawo do zasiłku dla bezrobotnych ale teraz nie mogę się zarejestrować ponieważ w czasie trwania umowy poszłam na chorobowe i do konca umowy placil mi zaklad pracy a potem przez okres do porodu placi ZUS, co w takiej sytuacji moglabym zrobic?

Roxettee89 napisał:
co w takiej sytuacji moglabym zrobic?
skoro jesteś niezdolna do pracy to nic, urodzisz zarejestrujesz się w PUP

Roxettee89 napisał:
Jestem w 6 tygodniu ciąży, ze względu na szkodliwe warunki pracy byłam zmuszona pójść na L4,

możesz poszukasz innej pracy, to dopiero początek ciązy

Tak , ale czy to prawda ze urząd pracy wpłaca 20 tyg tzw macierzyńskiego?

Jeśli mam prawo do zasiłku to spokojnie mogę zarejestrować się po porodzie i ten zasiłek zostanie mi przyznany? Czy jest jakiś okres czasu na to?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A proszę mi powiedzieć dlaczego mnie to nie dotyczy? Czy okres chorobowego 8miesiecy jest tez wliczany w prawo do zasilu? Przed pojsciem na chorobowe przepracowalam 12 miesiacy w ciagu 18.

zasiłek dla bezrobotnych Tobie przysługuje (jezeli spełniasz warunki), nie masz prawa do przedłużenia zasiłku o czas urlopu macierzyńskiego

Powrót