zasiłek macierzyński

• Autor wątku Autor wątku mieciao03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mieciao03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, jestem w ciąży i chciałabym otworzyć własny biznes. Moje pytanie: czy opłacając najwyższe składki można liczyć jeszcze na lukę w prawie i otrzymywać zasiłek w wysokości ok 6000 zł?

Nie. Na szczęście ta luka od grudnia się uszczelnia.
Poza tym pytanie w takiej forma na tym forum jest zwyczajnie bezczelne.

czyli jak założę firmę jeszcze w tym miesiącu to dostane taki wysoki zasiłek?

Ostatnia edycja:
A zamierzasz prowadzić tą DG? Tak realnie?

Ostatnia edycja:
tak, już wcześniej myślałam o DG. Tyle że obroty nie będą tak wysokie żeby starczało mi na tak wysoki ZUS, koszty i porządną wypłatę dla mnie. dlatego nzastanawiam się czy się do mnie nie przyczepią?

mieciao03 napisał:
Tyle że obroty nie będą tak wysokie żeby starczało mi na tak wysoki ZUS, koszty i porządną wypłatę dla mnie.
Na 100% możesz być pewna, ze ZUS zapyta w US, czy rzeczywiście masz takie przychody jakie deklarujesz.
Poza tym, od grudnia podstawa zasiłku macierzyńskiego będzie liczona jako średnia zadeklarowanych przychodów. Więc nie masz szans na tak wysoki zasiłek.
Tyle ode mnie w temacie.

regulamin forum zabrania udzielania porad, jak obejsc prawo..

Ale przypuśćmy, że będę miała przychody wystarczające na opłacanie składek od najwyższej podstawy i DG założę w tym miesiącu- obejmie mnie jeszcze ta luka w prawie?

aga na jakiej podstawie wywnioskowałaś iż przepisy zmienią się od grudnia? gdyż zgodnie z tym co przykleiłaś nic takiego nie zostało zapisane

to proszę o zajęcie stanowiska w takiej sytuacji. Żona jest w 1 miesiącu ciąży i chce otworzyć DG z wyższymi składkami. Od kiedy wchodzi w życie zmiana przepisów??? żona ma termin na lipiec 2014r czyli pewnie będzie już po zmianach, wynika z tego że żeby dostać max wysokie macierzyńskie musi opłacać składki przez 12 miesięcy co jest nie możliwe do zrobienia bo jak opłacać składki wstecz??? a może będzie to tak że jeśli zaczniemy opłacać na starych zasadach to będziemy mieli możliwość kontynuowania aż do porodu???

A może lepiej po prostu nie kombinować? Dobrze, że w końcu ukrócili ten proceder ;)

a co to jest za kombinowanie jak żona pracuje i chcą żeby otworzyła działalność a co w tym złego że od razu chce wyższe składki to jakaś zbrodnia???? czy twoja zazdrość i dyskryminacja rządu wobec obywatela???

nic nie ma w tym złego jeżeli działalność jest faktycznie prowadzona

Skoro chce opłacać wstecz składki z tytułu działalności, której jeszcze nie prowadzi .... no genialne :)
I czego tu zazdrościć, chyba tylko głupoty, czy raczej naiwności, że znajdziesz kolejnych naiwnych, którzy w to uwierzą :)

Morena napisał:
Skoro chce opłacać wstecz składki z tytułu działalności, której jeszcze nie prowadzi .... no genialne :)
I czego tu zazdrościć, chyba tylko głupoty, czy raczej naiwności, że znajdziesz kolejnych naiwnych, którzy w to uwierzą :)

zacznij czytać ze zrozumieniem następnie wyciągaj wnioski i nie wrzucaj wszystkich do jednego wora, że wszyscy to krętacze i chcą oszukać Państwo bo tak się składa że to właśnie państwo kręci najbardziej i to jawnie wszyscy wiedzą a nic nie można z tym zrobić . Dorobiłeś się już zegarka za 17 tyś???

Jako kobieta gardzę takimi gadżetami, a poza tym szczęśliwi czasu nie liczą :)
Wszyscy rozumiemy, że w najbliższej przyszłości wydasz ok 160 000 na wychowanie dziecka i współczujemy jednocześnie, ale swoje frustracje powinieneś wylewać w innym miejscu, a nie na forum prawnym. Zwłaszcza, że tu udzielamy porad prawnych, a nie pomagamy wyciągać maksymalne zasiłki.

Skoro będzie działalność, to na bieżąco, a nie wstecz, skoro stać was na kolosalne składki, płaćcie i czekajcie na efekty .... skoro jesteście tak uczciwi, macie dowody dla urzędu skarbowego na takie dochody, to chwała za to :)
Spuść trochę z tonu tatusiu i kultury trochę nigdy nie zaszkodzi.

Powrót