Zasiłek macierzyński.

• Autor wątku Autor wątku Checox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Checox

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Jako ojciec chciałbym skorzystać z dwóch tygodni płatnego urlopu po urodzeniu się dziecka. Nie wiem tylko jakie dokumenty są mi potrzebne żeby to załatwić i gdzie to się załatwia? Czy u pracodawcy czy w komunie? I jaki mam czas na skorzystanie z tego urlopu?

Fædreorlov:
2 uger umiddelbart efter fødslen eller fra barnets hjemkomst eller 2 uger inden for 14 uger efter fødslen.
Varsling: Arbejdsgiveren skal varslet senest 4 uger før forventet fødsel.

Z Borger.dk i 3F.
Dwa tygodnie bezposrednio po porodzie lub po przybyciu dziecka do domu lub 2 tygodnie w przeciagu 14 tygodni po porodzie. Wazne: Pracodawca musi zostac uprzedzony o panskim wyborze najpozniej 4 tygodnie przed oczekiwanym porodem.
Wszystko zalatwia sie z pracodawca.

Ostatnia edycja:
Mam problem z pracodawcą odnośnie tego płatnego urlopu. Zgłosiłem w firmie że chciałbym z takowego urlopu skorzystać już jakieś 6 tygodni temu a dalej nie mam żadnej odpowiedzi z ich strony. Zbywają mnie. Co mam zrobić żeby mnie potraktowali poważnie i dali mi ten płatny urlop? Mówią coś też że jakieś przepisy w Danii się zmieniają. Czy to prawda?

Pisemnie wyslac informacje, dokladne daty itp. Dodatkowo poprosic zwiazki o pomoc.

W pracy zgłosiłem że chcę wziąć urlop ojcowski jakieś 2-3 tygodnie po urodzeniu się dziecka. Czy nadal przysługuje mi prawo do skorzystania z niego czy to za późno zgłosiłem?

Z postu wyzej
Fædreorlov:
2 uger umiddelbart efter fødslen eller fra barnets hjemkomst eller 2 uger inden for 14 uger efter fødslen.
Varsling: Arbejdsgiveren skal varslet senest 4 uger før forventet fødsel.

Z Borger.dk i 3F.
Dwa tygodnie bezposrednio po porodzie lub po przybyciu dziecka do domu lub 2 tygodnie w przeciagu 14 tygodni po porodzie. Wazne: Pracodawca musi zostac uprzedzony o panskim wyborze najpozniej 4 tygodnie przed oczekiwanym porodem.

Powrót