zasilek mieszkaniowy bez pochodzenia

• Autor wątku Autor wątku estka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

estka1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam pytanie,ale wczesniej zaczne od tego: ja z mezem wyjechalam 8 lat temu do niemiec. ( ja nie mialam pochodzenia tylko maz) Na samym poczatku troszke pociagnelismy z socjalu, ale teraz jestesmy juz baaardzo samodzielni
Moja mama mieszka w Polsce (bez pochodzenia, ojciec tez bez pochodzenia).
Chcemy bardzo aby mama zamieszkala z nami(mamie bardzo zle uklada sie z ojcem) a z czasem moze zeby mogla jakas kawalerke wynajac..mama ma raka skory i chcielibysmy tez zeby mama mogla sie tu w niemczech leczyc.Mama ma 60 lat i jet na emeryturze. jakie sa mozliwosci .prosze o szybkie i madre odpowiedzi. dziekuje .

dodam jeszcze, ze mame nioe byloby stac na samodzielne oplatyn mieszkania, lub no wogole na samo zycie..oczywiscie od nas tez by pomoc miala, tyle ile bysmy mogli bo wiadomo , nikomu sie nie przelewa..ale czy jets jakas mozliwosc aby panstwo w niemczech pomoglo mamie finansowo????

Niestety nie ma takiej mozliwosci. Twoja mama moze przetransferowac emeryture do Niemiec, dzieki czemu zostanie bezplatnie zapisana do niemieckiej kasy chorych, ALE jesli nie udowodni, ze ma srodki finansowe na samodzielne utrzymanie sie na poziomie minimum egzystencjalnego w Niemczech (ok. 370 euro na zycie + mieszkanie) nie uzyska prawa pobytu.

Wiec musielibyscie ja przyjac do wlasnego mieszkania i wtedy ewentualnie patrzec, czy wam przyslugiwalby dodatek mieszkaniowy

A jakie zastosowanie w Niemczech ma ten punkt:
6. Uzupełnienie do minimalnej emerytury

Jeżeli suma emerytur przyznanych emerytowi przez instytucje kilku państw członkowskich nie osiąga wysokości minimalnej emerytury gwarantowanej przez ustawodawstwo państwa:

- na terytorium, którego emeryt mieszka oraz
- na którego podstawie korzysta z części emerytury,

instytucja ubezpieczeniowa tego państwa wypłaca mu pewien rodzaj świadczenia dodatkowego. Świadczenie to jest równowartością różnicy między sumą należnych emerytur a wysokością emerytury minimalnej, obowiązującej w państwie zamieszkania emeryta. Jest ono wypłacane przez cały okres zamieszkiwania w tym państwie.
Przepis jest stosowany tylko w tych państwach, których wewnętrzne ustawodawstwo przewiduje emeryturę minimalną. Tak jest w Polsce.
który znalazłem w tych przepisach
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej / Koordynacja Systemów Zabezpieczenia Społecznego / Unia Europejska / Świadczenia emerytalne i rentowe / Emerytury i renty za granicą

ale w NIemczech nie ma emerytury minimalnej..... A poza tym mama pytajacej ma emeryture wypracowana tylko w Polsce, a nie w kilku panstwach czlonkowskich.

Mimo wszystko mozna sie dowiedziec w Deutsche Rentenversicherung (za sprawy polsko-niemieckie odpowiedzialny jest region Berlin-Brandenburg, a w Polsce oddzial ZUSu w Opolu)

dziekuje wam za odpowiedzi:)
no wlasnie Pogodniak my zadnej pomocy nie dostalibysmy bo maz pracuje i my sami zadnej pomocy nie otrzymujemy...a skoro mama nic nie dostanie ato jak my na mame dostac mozemy....?:/

To byl tylko taki hipotetyczny pomysl, ale nie wiem, czy by funkcjonowal w praktyce, musielibyscie sie o to zapytac jakies adwokata od spraw socjalnych.

W Polsce jak i w Niemczech dzieci maja obowiazek alimentacyjny wobec rodzicow. Jesli przyjelibyscie mame do waszego gospodarstwa domowego, to wasz dochod na czlonka rodziny ewentualnie by sie obnizyl i byc moze mielibyscie prawo do jakiegos zasilku, ale z naciskiem na slowo "byc moze". To by trzeba sprawdzic z gory

sasiadka moja chce rodzicow tak przyjac do domu i pytala juz jak jest z emerytura. Jest tam ustalone jakies minimum i do tego minimum panstwo doplaca, to jest pewne.

Pewny to jest co najwyzej zasilek Grundsicherung wyplacany obywatelom niemieckim albo osobom posiadajacym prawo stalego pobytu (mimum 5 lat pobytu w Niemczech, ktorych emerytura jest nizsza od minimum egzystencjalnego, ale to jest zasilek socjalny, a nie "emerytura minimalna" wyplacany przez socjal a nie przez ubezpieczenie emerytalne.

Tak to jest, jak ludzie cos uslysza, ale nie do konca....

Powrót