Zasiłek na dorosłe dziecko.

• Autor wątku Autor wątku aguga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aguga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Zasiłek rodzinny na dorosłe dziecko.
Witam. Poruszę oklepany temat ale nie znalazłam żadnej aktualnej informacji. Ojciec moich synów od 2008 roku pracuje i mieszka w Niemczech. Nigdy nie otrzymywałam żadnych świadczeń na dzieci ani w kraju , a tym bardziej z Niemiec. Mój młodszy syn obecnie jest maturzystą. Dowiedziałam się od znajomej, że przysługuje mi zasiłek na niego. Bez względu czy ojciec jest w związku małżeńskim ze mną czy nie. I bez względu na zarobki ojca. Czy jest to prawda? Jak mogę to załatwić będąc w Polsce? Proszę o pomoc. Z góry dziękuję za konkretne odpowiedzi.

Jeśli syn siębędzie dalej uczył, o musi sie Pani do ROPS zgłosić i złożyć za ich pośrednictwem wniosek do niemieckiej Fk.

Dziękuję za odpowiedź. Rozumiem że ROPS TO tzw. Miejski ośrodek pomocy społecznej?
A Fk?
Otóż byłam w Mops panie powiedziały mi że nie mają zielonego pojęcia o takowej pomocy. Nie mówiąc już o jakichkolwiek wnioskach.Pozdrawiam.

ROPS to zupełnie coś innego. Jest to jeden ośrodek na kazde województwo. Nazywa sie to Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej. Dopisze Pani województwo, w którym mieszkacie i google Pania pokieruje. Zresztą na ich stronie znajdzie Pani wszelkie informacje na ten temat. Jakie dokumenty potrzebne itp.
Fk używamy tu jako skrót od Familienkasse.

Ok. Super. Dziękuję bardzo za odpowiedź i do roboty.

Powrót