Zasiłek na dziecko

• Autor wątku Autor wątku skorpionjs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skorpionjs

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Jestem od marca zatrudniony w niemczech przez niemieckiego pracodawce legalnie ,podatek odprowadzany,ubezpieczony,i zameldowany,w związku z tym moje pytanie czy przysługuje mi zasiłek na 12 letnią córkę która przebywa razem z matką w polsce.W pracy powiedziano mi dwukrotnie ze nie należy się ponieważ moje dziecko nie przebywa na terenie niemiec,sprawdzała to księgowa jakieś przepisy o tym mówią że się nie należy proszę o poradę jeżeli się należy to na jakie przepisy niemieckie ja się mogę powołać?

Nie nalezy sie , poniewaz zasilek przysluguje osobom zamieszkalym na terytorium Niemiec.
Jezeli rodzinie w Polsce brakuje srodkow finansowych na utrzymanie, to musza sie zwrocic do polskich urzedow. Jezeli takie zasilki jej przysluguja, placa polscy podatnicy .

Ladnie to by wygladalo, gdyby Niemcy ze swoich podatkow utrzymywali obywateli innego kraju zagranica. Logiczne ?

W pracy powiedziano mi dwukrotnie ze nie należy się ponieważ moje dziecko nie przebywa na terenie niemiec,sprawdzała to księgowa jakieś przepisy o tym mówią że się nie należy

pierwsze słyszę :oczy ty aby dobrze zrozumiałeś ta księgową ?gdzie ona znalazła te przepisy:)

jeżeli jesteście małżeństwem możesz złożyć wniosek o Kindergeld, jeżeli nie ,to musi matka dziecka złożyć sama..
zostanie nadpłacony od marca

temat przerabiany na forum kilkanaście razy , proszę poczytać
wnioski na stronach Familienkasse na dzieci zamieszkałe za granica
http://www.arbeitsagentur.de/nn_266...dergeld/Publikation/Formulare-Kindergeld.html

http://forumprawne.org/niemcy/47688-podstawa-przyznania-kindergeld-w-niemczech.html
W ramach koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego warunki uzyskania wszelkich świadczeń określone są w ustawodawstwie danego kraju. Aby uzyskać pełną wysokość niemieckich świadczeń osoba tam pracująca powinna przede wszystkim odprowadzać składki na ubezpieczenie społeczne w Niemczech, mieszkać na terytorium Niemiec oraz odprowadzać tam podatki.Przede wszystkim Pan X powinien złożyć wniosek o świadczenia tzw. kindergeld w Agentur für Arbeit (Familienkasse) w miejscu zamieszkania w Niemczech. Niemiecka instytucja powinna wystawić formularz E 411, który ma potwierdzić stan rodziny w Polsce i stwierdzić uprawnienia do świadczeń rodzinnych oraz formularz E 402 – zaświadczenie o kontynuacji nauki dla potrzeb przyznania świadczeń rodzinnych. Formularze potwierdzają m.in. pracę i zamieszkanie Pana X na terytorium Niemiec. Po wypełnieniu przez Niemców formularzy w części A, druki zostaną przekazane do instytucji właściwej w Polsce, ze względu na adres zamieszkania matki z dziećmi w województwie, czyli do odpowiedniego Regionalnego Ośrodka Polityki Społecznej (ROPS), w którym formularz zostanie uzupełniony w części B. ROPS sprawdzi sytuację matki i dzieci w Polsce, tzn. uzupełni informacje dotyczące prawa do zasiłku w Polsce, ewentualnej kwoty pobieranych świadczeń oraz dochodu na jednego członka rodziny, natomiast szkoła potwierdzi kontynuację nauki przez dzieci
http://www.mpips.gov.pl/koordynacja...unia-europejska/najczesciej-zadawane-pytania/

Ladnie to by wygladalo, gdyby Niemcy ze swoich podatkow utrzymywali obywateli innego kraju zagranica. Logiczne ?
z jakich swoich? przecież ten człowiek tutaj pracuje i odprowadza podatek

Ostatnia edycja:
skorpionjs napisał:
Jestem od marca zatrudniony w niemczech przez niemieckiego pracodawce legalnie ,podatek odprowadzany,ubezpieczony,i zameldowany,w związku z tym moje pytanie czy przysługuje mi zasiłek na 12 letnią córkę która przebywa razem z matką w polsce.W pracy powiedziano mi dwukrotnie ze nie należy się ponieważ moje dziecko nie przebywa na terenie niemiec,sprawdzała to księgowa jakieś przepisy o tym mówią że się nie należy proszę o poradę jeżeli się należy to na jakie przepisy niemieckie ja się mogę powołać?

oczywiscie ze KG sie nalezy , jak najszybciej skladac wniosek!

wychodzilam z zalozenia, ze chodzi o zasilek socjalny.
Nigdy sie nie mowi, ze Kindergeld jest zasilkiem ...

Powrót