Zasiłek na L4 i macierzyńskim w drugiej ciąży a podwyżka podczas macierzyńskiego

• Autor wątku Autor wątku nightdream
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nightdream

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

mam pytanie o wysokość zasiłku na zwolnieniu L4 i potem na macierzyńskim przy drugiej ciąży w następującej sytuacji:

- mam umowę o pracę na czas nieokreślony
- w lipcu 2014 urodziłam dziecko, byłam na zwolnieniu od maja 2014. Zarabiałam stałą kwotę miesięcznie - powiedzmy niech to będzie dla uproszczenia rachunków 4000 brutto.
- Po urodzeniu dziecka poszłam na roczny macierzyński, gdzie otrzymywałam 80% średniego wynagrodzenia.
W międzyczasie, w związku ze zmianami w firmie, dostałam podwyżkę (do 5000 brutto).
- wróciłam do pracy w sierpniu 2015, przy czym cały sierpień byłam jeszcze na urlopie na cały etat (z wynagrodzeniem po podwyzce)
- od wrzesnia do października pracuję na pół etatu (2500 brutto)
- od listopada wracam na cały etat.
- na początku października byłam kilka dni na L4 - opieka nad dzieckiem

Dowiedziałam się właśnie, że jestem w drugiej ciąży i prawdopodobnie nie będę mogła za długo pracować (ciąża zagrożona).

Moje pytania:
- ile będzie wynosiło moje wynagrodzenie podczas zwolnienia gdybym od grudnia poszła na L4? Po powrocie z macierzyńskiego nie przepracowałam ciągiem 3 miesięcy, w związku z tym dostanę tyle ile przy L4 przed pierwszym porodem czy tyle ile zarabiam po podwyżce (100% wynagrodzenia = 5000 brutto)?
- analogicznie - ile będzie wynosił mój zasiłek na macierzyńskim? Tyle samo co przy pierwszym dziecku? Czy inaczej to się liczy?

Z góry dziękuję za pomoc!

Ostatnia edycja:
Powrót